Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyast i Hofors - Galleri-ett!

/

Sväng vänster vid Ovakoporten och lite längre in, i ett rött hus på Stålgatan, med stora fönster som en gång inhyste Borns livsmedel, har ni det – Galleri-ett, Hofors senaste galleri som öppnar i dag, onsdag.

Annons

När jag letar mig dit har galleristen Mona Fängström, som också bor i huset, och dottern Susanne precis lagt sista handen vid det rum där konsten ska hängas.

– Jag gick i pension, men man måste ju ha nåt för sig! säger Mona som har sina konstnärliga rötter i keramiken.

– Här vill jag visa unga konstnärer som kanske inte har visats förr, det är lågbudget men man kan säga att jag ”lånar ut” lokalen.

Galleri-ett är ett enda rum och ena sidan av det möter upp i allsköns färg och mönster, där finns också den gamla affärsdisken med plats för kaffekoppar och fikabröd. I den andra delen står konsten för färgen. De första fyra ut (den 20 april till 15 maj) är Josefin Ohlsson, olja, Elin Rosén, pastellkrita, Jonna Sarén Lundahl, akvarell, och Monas egen dotter Susanne Fängström, som visar sina fint arbetade collage.

Hon är kocken som blev arbetslös och satte sig ner och började göra collage, sen dess har hon inte slutat...

– Jag tar det jag hittar, säger hon när jag frågar var hon hittar bilderna och berättar att det ofta är pappas ”antika” trädgårdstidningar som ryker.

De andra utställarna studerar alla arkeologi i Uppsala och Josefin Ohlsson är i sin tur dotter till Susanne, hennes bilder är små skatter av mönster och har något av kalejdoskop över sig, Jonna Sarén Lundahl låter de historiska motiven komma fram i noggrann teckning, medan Elin Roséns pasteller är friare naturmotiv.

Så nu tänker ni konkurrera ut Gästrik Konst? undrar jag, Mona Fängström skakar på huvudet:

– Nej, vi var bara klara med renoveringen nu och då tänkte vi varför vänta med att öppna.

Säger hon men avslöjar att man redan har ett par utställningar inplanerade, i slutet av maj kommer Sabah Ingvarsson (som jag senast såg på Sandvikens konsthall) och sen gör man plats för en ölburksutställning (!) i samband med cruisingen i Hofors den 16 juli.

– Men inga såna moderna varianter av aluminium, utan riktiga samlarobjekt!

En verklig kulturgärning, konstaterar jag och Mona Fängström ler stort:

– Ja, fast det är konsten som ska gå i första hand. Det är bara för oetablerade konstnärer att höra av sig. Jag tar ingen provision!

Fotnot: Galleri-ett, Stålgatan 1. Invigning i dag, kl 12. Öppet fred-sönd 12-17. Hemsida: www.galleri-ett.se.

Mer läsning

Annons