Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om solidaritet och gamla demoner

/

Efter sitt andra mål i cupmatchen mellan engelska fotbollsklubben Liverpool FC och norska Brann Bergen 1997 drar fotbollsspelaren Robbie Fowler upp sin matchtröja och blottar där under en t-shirt med budskapet ”Support The Dockers”.

Annons

Inte trodde väl jag att jag skulle få anledning att referera till den händelsen i en text om den taiwanesiska konstnären Chen Chieh-Jens utställning på Gävle konstcentrum. Men det har jag.

Hans sexton minuter långa film ”The Route”, som visas på Gävle Konstcentrum från och med i dag och fram till 21 april, tar nämligen sin början i den strejk som utbröt bland hamnarbetarna i Liverpool 1995 och pågick ända till 1998. I september 1997 lastas fartyget Neptune Jade i Liverpools hamn av oorganiserade stuvare som inte deltog i strejken. Men hamnarbetare världen runt solidariserade sig med dem i Liverpool och man vägrade ta emot skeppet i både USA, Kanada och Japan. Men i Taiwan kände man inte till omständigheterna kring fartyget och där kunde man slutligen lägga till och sälja lasten.

I ”The Route” iscensätter Chen Chieh-Jen hur det kunde ha sett ut om hamnarbetarna i Taiwan organiserat sig och vägrat tagit emot skeppet. Hela filmen har ett överhängande hot om en nära förestående konfrontation. Långsamma scener med närbilder på svettiga hamnarbetare som står spända med sitt plakat att ”Dockers will never walk alone”, också en referens till Liverpool-supportrarnas kampsång ”You’ll never walk alone.”

Långsam och meditativ är också Chens andra film ”Empire’s Borders ll”, men betydligt längre. Här är det hans pappas historia som soldat i den nationella räddningsarmén i Taiwan under 50- och 60-talet och USA:s inblandning under Koreakriget som står i fokus. Filmen utspelar sig i en övergiven fabrikslokal som hört till ett amerikanskt handelsföretag som placerats i Taiwan av CIA.

Huvudpersonen rör sig sakta genom skärvor och bråte och stöter på en mängd demoner från det förflutna. Båda filmer berör intressanta och viktiga historier med bakgrund i verkliga händelser som förtjänar större uppmärksamhet.

Mer läsning

Annons