Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östeuropas romer får en scen

/

På scen står romer från Ungern, Tjeckien och Slovakien, för att ta åskådarna med till sin vardag. Koreografen Constanza Macras vill absolut inte undervisa, men tror att det är i de små sammanhangen som förändring börjar.

Annons

Det handlar om fattigdom, fördomar och diskriminering, men framförallt – framhåller Constanza Macras – om människoöden.

En ung mamma som på ett fint sätt beskriver relationen till sin dotter. En utarbetad kvinna, efter många års hårt arbete i en fabrik. En ung kille som drömmer om att dansa street dance, men vars pappa inte tillåter något annat än romsk folkloredans. De är några av berättelserna som gestaltas i Macras dansföreställning ”Open for everything”.

– Jag är intresserad av mänskliga berättelser som hänger ihop med geografin, inte för att de är just romer. Det är berättelser från livet, säger hon på telefon från London, strax innan premiären.

Berlinbaserade Constanza Macras gästar Dansens hus i Stockholm i helgen med sitt kompani Dorkypark, men huvudpersonerna på scen är de 17 handplockade romska musiker, dansare och artister från runtom i Europa, som delar scen med såväl barn som bilar.

– Den romska kulturen skiljer sig från land till land och delvis beror det förstås på livsvillkoren. I Tjeckien är den romska kulturen absolut segregerad, men läget är långt värre i Ungern, där romer har förföljts och till och med mördats. Vi är inte ute efter att undervisa, men jag tror ju att de här stora frågorna börjar i vardagen.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons