Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poesin i vardagens ögonblick

/

Annons

För många är han en doldis. Men i fotohistorien har André Kertész en särskild plats. ”Vad vi än har gjort, så gjorde Kertész det först”, sade den berömde fotografen Henri-Cartier Bresson.

– Jag brukar säga att André Kertész är fotografins gudfader, eller fotografins farfar. Han började fotografera så tidigt som 1912 och inspirerade Henri-Cartier Bresson, Brassai och Robert Capa att börja fotografera, säger Maria Patomella, kurator på Fotografiska i Stockholm.

Där hänger just nu 68 bilder från den ungerske fotografens franska period. Det är poetiska gatubilder, konstnärsporträtt och originella kvinnoskildringar. På ett av André Kertész mest kända fotografier ”Satiric dancer” från 1926, ligger en yppig kvinna i en soffa, med armar och ben utsträckta i en surrealistisk pose.

– Kertész bilder från Paris är som poesi för ögat. Detaljerna i dem och känslan som de förmedlar gör att de håller än i dag. Han hade svårt för språket, både för att lära sig franska och senare när han flyttade till New York för att lära sig engelska. Kameran blev hans visuella språk, säger Maria Patomella.

André Kertész gick tidigt över till att fotografera i småbildsformat, med en Leica. Kameran var lätt att ta med och gjorde det enklare för honom att komma nära sina objekt på Paris gator.

Kertész sökte och fann det särskilda i de vardagliga ögonblicken.

Bilderna från hans franska period vilade under flera decennier glömska. När André Kertész 1936 flydde från Paris till USA med sin hustru lämnade han kvar sina negativ. Hans vän och agent Jacqueline Paouillac gömde dem för nazisterna under ockupationen på 1940-talet – och det kom att dröja ända till 1963 innan de återupptäcktes igen.

Maria Patomella hoppas att utställningen ”My France” ska ge André Kertész en ny publik.

– Vi vill så gärna att unga människor i dag ska upptäcka hans fotografier och inse vilken stor inspiratör han var.

Mer läsning

Annons