Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Puccini kommer till Torsåker

/

På söndag ger Kungliga Musikhögskolan sin sjunde konsert i Torsåkers kyrka. En Puccini-afton med sju arior och en nästan hel opera. Men hur hamnade högskolan där från början?

Annons

Musikhögskolans samarbete med Torsåker började 2008, när initiativtagaren till samarbetet, och före detta kommunchefen i Hofors, Nils-Gustaf Lagerkvist tog han kontakt med prefekt Sven-Erik Eriksson vid Kungliga Musikhögskolan.

– Jag hade gamla noter att visa honom, berättar Lagerkvist, men frågade redan vid vårt första möte om studenterna skulle kunna besöka Torsåker.

När Eriksson tittat närmare på ortens vackra kyrka, kunde samarbetet inledas.

Med konserterna vill man blåsa liv i en gammal tradition. Förr förekom musik och sång av hög kvalitet ofta i bruksorter. I Torsåker och Hofors fanns både blås- och symfoniorkester, samt en konserthall.

Musiker och sångare kom från trakten och var utbildade i musikskolan och hos studieförbunden. Instrument köptes in av bruken och gästspel med framgångsrika dirigenter och musiker var ingen ovanlighet.

Sedan början av nittiotalet har traditionen försvagats. När Lagerkvist först lade fram idén om konserterna trodde man att det inte skulle locka publik, vilket visade sig felaktigt. Konserterna har lockat åhörare från hela Gästrikland.

– Det får inte vara för tungt eller helt nytt, förklarar han, utan passa en bred publik. Det ska vara underhållning!

Han säger att det inte är helt lätt för pensionärer att ta sig in till Konserthuset och Symfoniorkestern i Gävle. Att på det här viset ta musiken ut på landsbygden blir en komplettering.

Konserterna ordnas genom frivilligarbete. Förutom Lagerkvist deltar representanter från Studieförbundet Vuxenskolan i Hofors/Torsåker, Torsåkers församling och Torsåkers hembygdsförening. Finansieringen ordnas med bidrag från lokala företag.

– Det blir ju också som en del av traditionen, säger Lagerkvist. Förr ordnade bruken med instrument och nu stödjer de det här samarbetet.

När man sökt bidrag från kulturfonder har man inte fått något gehör. Också de medverkande studenterna deltar ideellt. De går sista året vid Institutionen för Klassisk Musik vid Kungliga Musikhögskolan. Tidigare konserter har varit mycket uppskattade bland studenterna.

– Till vardags ger de konserter på skolan, förklarar Lagerkvist, inför kanske trettio åhörare. Hit kommer upp till trehundra personer. Det är en riktig storpublik.

Konserten på söndag är den första i Torsåker som leds av en professionell dirigent. Glenn Mossop kommer från Kanada, men är utbildad i Stockholm. Han har dirigerat många professionella orkestrar genom åren och är nu lektor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan.

På söndag framförs arior ur Puccinis och Mozarts repertoarer, samt operan ”Gianni Schicchi”. Den senare är en komisk enaktare av Puccini, som anpassats för konserten i Torsåker.

Studenterna har tagit fram programmet själva, i samarbete med Mossop.

Mer läsning

Annons