Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resterna som får bli konst

/

Annons

Kea Tawana kan sägas vara ett slags skyddshelgon och inspiration till En Klump av Överflöds utställning på Galleri Lars Palm i Sandviken.

På 1980-talet byggde hon en ark av rester av byggmaterial på en parkeringsplats i New Jersey.

I galleriet har hon och hennes ark avbildats på två stora väggmålningar.

Duon Jessika Eklund och Hanna Gustavsson (för övrigt Augustprisnominerad i år), som bildar En Klump av Överflöd, arbetar på ett liknande sätt. De skapar konst av sådant som har blivit kvarglömt, ratat och oälskat.

Ett av objekten i utställningen är ett slags svansliknande föremål bestående av märgben och svarta sopsäckar.

Hanna Gustavssons fotografier dröjer man sig gärna kvar framför. Jag försöker hitta ett exempel på motiv som hon fotograferar, men det går inte, ty det är helheten som tillsammans bygger upp en bildvärld av livet på baksidan, det ratade och lite kantstötta.

Det är en svår genre att verka i. Risken finns att det blir outhärdligt hipsterdrygt. En genuin nyfikenhet och samhörighet måste finnas för att rätt känsla ska skapas. Hanna Gustavsson har den rätta känslan.

En Klump av Överflöd undersöker vad som kan upphöjas till konst. Ett av fotografierna har tagits under en dumpstringstur, det vill säga när man tar tillvara på mat som har slängts av matbutiker. Deras utställning har lite samma tanke. Här får det ratade en andra chans.

Utställningen på Galleri Lars Palm pågår till och med 10/1.

Annons