Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romanprisvinnaren Fioretos till Gävle

/
  • Aris Fioretos vann Gävlejuryns hjärtan. Nu kommer han till Gävle för att träffa dem och allmänheten.

Hans roman ”Mary” var en av förra årets mest hyllade. Och Aris Fioretos tog hem såväl Gävlejuryns pris som SR:s riktiga romanpris. I dag onsdag kommer Aris Fioretos till Gävle.

Annons

GD Kultur har följt den bokcirkel i Gävle som parallellt med Sveriges Radios lyssnarjury har utsett 2015 års bästa svenska roman. Båda kom fram till samma vinnare: ”Mary” av Aris Fioretos.

Läs mer: Gävle har valt Fioretos som vinnare

Cirkelledaren Jan Erlandsson skyndade att bjuda in Aris Fioretos, som i dag onsdag kommer till Gävle för ett offentligt framträdande och en träff med bokcirkeln som röstade fram ”Mary” med följande motivering:

"Aris Fioretos skildrar ondskan i förtrycket, kraften i kvinnornas sammanhållning och styrkan i Marys värdighet med en poetisk prosa som tar läsaren med på en oförglömlig resa bland dofter, smaker, ljud och färger".

"Mary" var även nominerad till Augustpriset.

Året är 1973 och i Grekland rasar en studentrevolt mot den fascistiska juntan. Arkitekturstudenten Mary är gravid och tillsammans med Dimos, en av revoltens ledare. Hon grips och förs till en fängelseö där hon tillsammans med de andra kvinnorna ska förbereda och städa ön inför ankomsten av nya fångar. Hon pressas att nämna namn men håller tyst, trots att väktarna torterar henne.

Romanen är fylld av symboler, där granatäppelkärnorna är en av de centrala metaforerna.

En av anledningarna till att Aris Fioretos ville skriva ”Mary”, var chansen att skriva om en kvinna och om en graviditet.

– Där säger jag som Woody Allen, det är mer intressant att skildra kvinnor. Deras livsöden är mer spännande, de har tvingats slåss med problem som männen inte känner till, säger han till TT.

I ”Mary” lämnas de geografiska detaljerna vaga, kanske för att lämna tolkningarna öppna för ett universellt förtryck, men inte minst Aris Fioretos egen familjehistoria placerar just denna förtryckarregim i Grekland. Han tror att distans är nödvändig för att kunna skildra denna historia.

– I mitt fall tror jag att de här grekiska berättelserna inte hade varit möjliga att skriva om för tio år sedan. Böcker mår inte så bra av, tror jag, att man bearbetar ämnet samtidigt som man skriver.

Fotnot: Lokalen för Aris Fioretos författarbesök är HSB Pyndarens lokal på Nedre Arbetshusgatan 77.

Mer läsning

Annons