Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runda samtal om litteratur

/

Bokcirkeln är het igen. Folk samlas kring en titel både på nätet och i verkliga livet, den kulturradion kör i P1 med kulturpersonligheter som läser i grupp är klassisk. Nu får bokcirkeln också en revival Sandviken. Johanni Sandén träffar bibliotekarie Linnea Forslund som gärna ser att fler unga män deltar.

Annons

Sandvikens folkbibliotek anordnar en bokcirkeldag i dag för att inspirera till att fler samtalar om litteratur. Framför allt ser man att fler yngre män deltar.

Bokcirkeldagen arrangeras för alla som deltar i bokcirklar, för dem som är intresserad av att gå med i en cirkel eller för de som bara är allmänt intresserad litteratursamtal. ’

Deltagare från privata bokcirklar och studieförbund kommer att befinna sig på Sandvikens folkbibiliotek för att berätta om sina cirklar.

– Vi vill inspirera folk att starta sina egna bokcirklar. Om vi dessutom får bättre koll på de privata bokcirklarna i och omkring Sandviken så kan vi planera vår programverksamhet bättre så att vi kanske kan ta hit en författare som de läser eller att de ger förslag på författare som de vill ska komma hit, säger Linnea Forslund, programansvarig på biblioteket.

Man har även bjudit in författaren och programledaren Daniel Sjölin som ska berätta om konsten att samtala om litteratur.

– Vi ville ta in någon som kan prata om hur man kan diskutera för att få ut mer av böcker. Dels för han medverkat som programeldare för Babel, han känns folkkär och lämplig som en sådan person som pratar om litteratur, säger Linnea.

Sandvikens folkbibliotek har anordnat bokcirklar ett tag som de påbörjar och som sedan blir självständiga. Men det kommer hela tiden in nytt folk som vill vara med eller starta sin egen cirkel. Linnea är inte själv med i någon cirkel men tror att det är bra att prata om litteratur.

– Läsning är ju en ganska asocial syssla men det händer ju något med en när man läser och nya idéer och tankar föds. Jag tror att en text kan ge mer om man får höra vad andra tänker om samma text. Man får då en insikt om att andra kan tänka helt olika än en själv, säger Linnea.

Man vill gärna också tipsa om bokcirklar på nätet som bokcirklar.se och enbokcirkelforalla.se är båda plattformar på nätet där användare kan skapa eller gå med i cirklar för att diskutera böcker.

– Det är ett mer flexibelt sätt att vara med i bokcirklar som kanske passar vissa men det ersätter väl inte direkt det fysiska mötet med andra som vill diskutera böcker, säger hon.

På nätet är det mer yngre personer som diskuterar, säger Linnea. Men på de analoga bokcirklarna är det framför allt äldre kvinnor som deltar.

– Jag vet inte riktigt. Det verkar finnas någon sorts tanke att skönlitteratur är något kvinnligt. Vi har väl sett att det kommit en man till en bokcirkel men som inte återvänt eftersom det nästan bara kvinnor där. Det blir ju alltid bättre om det är blandat både åldersmässigt och könsmässigt så klart, säger hon.

Linnea Forslund är uppväxt i Gävle och utbildad bibliotekarie på Uppsala universitet. Hon började på Sandvikens bibliotek för tre år sedan som barnbibliotekarie. Sedan två år tillbaka är hon programansvarig på samma ställe och tycker att biblioteken har en viktig roll att spela i dagens samhälle.

– Det är så mycket mer än en samling böcker. Det blir svårare att sortera all information som vi får mot oss i dag och där behövs vägledning. Vår uppgift är att vara till för precis alla. Det finns så många spår i vår verksamhet, det är en mötesplats, ett diskussionscentrum och vi har ett program där man kan delta. Men många är inte medvetna om de tjänster som vi erbjuder och där måste vi bli bättre på att marknadsföra oss, säger Linnea.

Fotnot: Bokcirkeldag i Sandviken, i dag lördag, kl 14, Ljushallen på Sandvikens folkbibliotek

Mer läsning

Annons