Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lyder motiveringen...

Anders Ågren tilldelas Gunvor Göranssons kulturstiftelses stora kulturpris 2013.

Annons

Anders Ågren, multimusiker, textförfattare och kompositör tilldelas Gunvor Göranssons stora kulturpris 2013. Anders Ågren blev på åttiotalet känd för sitt samarbete med författarna Jujja och Tomas Wieslander där Anders gestaltade Kråkan som tillsammans med mamma Mu utgör några av svensk barnlitteraturs mest älskade figurer. De är ständigt populära och möter ideligen nya generationer av barn.

Tillsammans med författarna delar Anders Ågren en barnsyn som är speciell och som går som en röd tråd genom Anders skapande gärning. Synen utgår från barnens eget språk och verklighet. Barnen är värda att lyssnas på, de är kompetenta och ska vara delaktiga.

Under årens lopp har Anders turnerat över hela riket med sina egna produktioner och projekt och träffat barn i olika åldrar. T ex Vi gör en låt där Anders inspirerar elever att själva komponera och där han stödjer och lotsar dem framåt till den färdiga produktionen och Folkungar där barn och unga inspireras till att, på ett enkelt sätt, spela folkmusiklåtar.

Var än Anders drar fram med sina instrument och medmusikanter fångar han barnens intresse, entusiasm och kärlek.

Anders Ågrens musikaliska gärning innefattar också tre barnskivor; Lille Fille, Gagga och en En Jätteliten Låg Hög varav de två senare varit grammisnominerade. Låtarna karaktäriseras av underfundiga texter och rytmiska toner. Barn-hits som bubblar, rockar och svänger.

Anders Ågren är, i allra högsta grad en mångsidig person med stor bredd i kompetens och engagemang, har han t ex varit ledare för bostadsprojektet på Nya Bruket i Sandviken. En verksamhet med syfte att skapa kontakter och våga umgås över gränserna. I ett pågående projekt arbetar Anders med kyrkomusiker Ellen Weiss kring de 10 budorden.

Anders Ågren omtalas ofta för sin makalösa kreativitet, sin energi och sin förmåga att sprida glädje.

Anders Ågren tilldelas Gunvor Göranssons kulturstiftelses stora kulturpris 2013 för att han med osvikligen och största allvar står på barn och ungas sida i sin kulturella gärning. Med stor musikalitet inspirerar han unga människor att förlösa sin egen kreativitet. Anders Ågrens engagemang och arbete i olika projekt för barn, unga och vuxna gör honom till en viktig folkbildare och förebild.

Mer läsning

Annons