Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalet är konsten

/
  • Initierar konstsamtal i kväll: Elenor Noble och Johan Ågren. På Centralgalleriet.

Konsten i Gävle tar nya tag, växer in mellan människor – eller snarare för dem närmare varandra. Onsdag kväll den 10 oktober öppnar Elenor Noble och Johan Ågren för Art After Work, på Centralgalleriet.

Annons

Det är samtalet som står i centrum, samtalet om konst och konsten.

De återkommer till det gång på gång, Länskultur Gävleborgs outtröttliga konstspridare Elenor Noble och Johan Ågren, som tillsammans med Desirée Kjellberg driver Centralgalleriet.

– Mitt uppdrag inkluderar ju all konst i landstinget, inköp, hängning och produktion. Det här var ett sätt att lyfta och levandegöra konsten, säger hon.

– Och det var ett spår som jag varit inne på länge, att prata innehåll, säger han.

Man knöt det löst till Konstcentrums program och hoppas på ett samarbete med länsmuseet och att Kulturkiosken snart hänger på.

Fast Art After Work är just nu liksom bara Centralgalleriets:

– Det har fungerat bra på våra vernissager, säger Johan Ågren. Det verkar som att folk har trivts här. Det har varit en ganska avslappnad stämning som gjort att man dröjt sig kvar och pratat.

– Det är så jag vill ha det, lite informellt.

Men icke desto mindre filosofisk, han som kommer från både musei- och filosofivärlden, och är en stor vän av konstens teorier.

Det ser vi som får pressvisningsinbjudningar som Johan Ågren skrivit under, där anas en riktig konstteoretiker.

Men ändå, som gallerist blir det inte för mycket gullande med institutionerna, är det inte sunt med lite konkurrens, så man håller sig på tårna?

– Som jag ser de är det bra att ta till vara de möjligheter som finns, säger han. Varje institution och galleri har ju sina kontakter och intressenter. Och kan vi på något sätt korskoppla över de nätverken så gärna för mig. Ser man på marknadsföringen blir det ju en samlad kraft, det blir lättare att nå ut. Jag tror det är helt nödvändigt att se det gemensamt och blicka utåt, för att vi inte ska tappa energi och kraft. – Vi måste hjälpas åt.

Gävle är en rätt stor konststad, konstaterar de, men ändå inte större än så, eller snarare lagom stort.

– Tillsammans blir det ju mer, säger Elenor Noble. Och vilka möten det kan bli, Länsmuseets vänförening och de som brukar gå på Kulturkioskens arrangemang.

Att det ska vara ett samtal mer än en föreläsning är viktigt, att den inbjudna gästen, en konstnär, konstvetare eller filosof, öppnar upp men pratar under en tematik.

Elenor Noble nämner de ”sokratiska samtal” som hon använde sig av när hon jobbade i museiverksamheten, då man kunde stanna inför en bild och prata om den i timmar; samtal som kan stärka analys- förmågan hos både barn och vuxna.

– Det är kul om man vill hävda en ståndpunkt här, säger Johan Ågren. Men man behöver inte. Det finns inget rätt eller fel, vi vill bredda samtalet.

Deras initiativ känns hoppfullt, lovande men kanske mest ambitiöst.

I kväll på Centralgalleriet börjar det med ”Art After Work = Work After Art”, ett samtal med konstnären och konstkonsulten Stina Östberg om det visuella arbetet, och om varför vi slutade tro på arbetarrörelsen som just en rörelse. 17.30 öppnas dörrarna...

– ... sen stänger vi dem och öppnar dem inte förrän 19.30, säger Johan Ågren och skrattar.

Övriga inplanerade Art After Work-onsdagar är den 7.11 med underrubriken ”Konst och Filosofin” men konstnären Andesr Thyr som gäst samt 5.12 då konstnären och filmaren Petra Bauer kommer.

Mer läsning

Annons