Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk inte Gävles kulturella flaggskepp!

Kultur & Fritids förslag om minskat bidrag till Gävle Symfoniorkester medför att den degraderas till en kammarorkester med åtföljande begränsning av repertoaren – en kulturell utarmning inte bara av Gävleborg utan av hela Norrland.

Annons

GD:s och AB:s kulturredaktörer är rörande ense om att döma ut förslaget. Gott så, men lika viktigt är att alla kulturvänner och musikälskare protesterar, att du och jag får politikerna att förstå att detta är både oförnuftigt och oacceptabelt.

1998 förverkligades en mångårig dröm då Gävle konserthus invigdes. Äntligen hade Gävle Symfoniorkester fått ett eget hus. I jubileumsboken ”con fuoco – hundra år av glöd och passion” skildrar Kerstin Monk orkesterns mödosamma resa för att bli fullvärdig. SvD:s kände musikkritiker Carl-Gunnar Åhlén skrev 1972 – då orkestern fyllde 60 år – att det var en kulturskandal av stora mått att Norrlands enda yrkesorkester bara håller 34 man. Det går snabbt och lätt att rasera vad som byggts upp under 100 år.

Kultur är lika viktig som skola, vård och omsorg. För många är kulturen det som gör livet värt att leva. I sitt kulturpolitiska program skriver Gävle kommun att ett ”rikt kulturliv gör en ort attraktiv och lockar nya invånare”. I ett län, plågat av arbetslöshet, höga sjuktal och låg utbildningsnivå, krävs satsningar på kultur och utbildning för att vända på utvecklingen. Gävleborg, som inte bärs upp av portalfigurer som Selma Lagerlöf och Gustav Fröding, måste slå vakt om sina kulturella landvinningar. Då Gävle Symfoniorkester häromåret spelade i Berwaldhallen under ledning av Robin Ticcati var Åhléns recension med rubriken ”Formidabel fingertoppskänsla” en enda lång hyllning av orkestern och dess musiker.

Kommunalrådet Eva Gillström förde en hård kamp för att få med sig sina partikamrater på tanken att bygga ett konserthus. Inte vill väl Carina Blank gå till historien som den som startade nedmonteringen av Gävle Symfoniorkester? Hennes lovord av orkestern under jubileumskonserten och överlämnande av en check till orkesterns turnéverksamhet gav i vart fall ingen antydan härom.

Landstingen kommer som bekant att framöver fördela statliga kulturpengar. I sitt remissyttrande över landstingets förslag till kulturplan framhöll Gävle Symfoniorkesters Vänner bl.a. att orkestern är för liten för att spela merparten av konstmusiken efter år 1850, att en utökad orkester, som ges möjlighet att spela på fler orter än Gävle och Hudiksvall, skulle verksamt bidra till ett rikare kulturliv i mellersta och norra Sverige och att orkestern i mycket begränsad utsträckning haft råd att turnera utomlands.

Varför skulle landstinget vilja satsa på Gävle Symfoniorkester, om inte kommunen gör det? Att kommunen visar ointresse för sin främsta kulturella institution i ett läge då det gäller att locka till sig statliga kulturpengar, framstår som ett kulturellt självmord.

Den 18 april sammanträder kultur- och fritidsnämnden för att ta ställning till förvaltningens sparförslag. Du som värnar om Gävle Symfoniorkester uppmanas att kontakta någon av nämndens ledamöter dessförinnan. Därefter kan det vara för sent!

Tomas Attorps
Vice ordförande i Gävle symfoniorkesters vänner

Mer läsning

Annons