Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätras bibliotekarier får GD:s kulturpris 2015

/
  • Årets kulturpristagare Sara Hagström Andersson, Claes Wallgren och Bakhtiar Rahim tillsammans med deras chef Petra Jonsson (till vänster).

Gefle Dagblads kulturpris 2015 går till tre bibliotekarier i Sätra: Sara Hagström Andersson, Bakhtiar Rahim och Claes Wallgren.
De får priset, som firar 60 år, för arbetet med Sätra litteraturfestival.

Annons

Priset delades ut under en livesändning på GD.se under torsdagen. Bibliotekarierna i Sätra överraskades med blommor på arbetsplatsen av GD Kulturs team. De var mitt uppe i ett bokkafé med publik när GD Kultur kom in och avbröt. När publiken förstod vad det handlade om applåderade de pristagarna.

LÄS MER: Vår rapport från invigningen av Sätra litteraturfestival

Motivering till priset lyder: ”Gefle Dagblads kulturpris 2015 går till bibliotekarierna i Sätra för att de har modet att tänka stort. När andra närbibliotek i Sverige för en tynande tillvaro bjuder Sätras bibliotekarier in till en hel litteraturfestival.”

När vi rapporterade från invigningen av festivalen i oktober skrev vi: ”Finns det något motsvarande bibliotek som har gjort någonting så ambitiöst?”

Många människor kom för att ta del av stadsdelens alldeles egen litteraturfestival. Under en veckas tid gästades festivalen av namn som Anna Jörgensdotter, Sarah Sheppard, Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada och rapparen Ison Glasgow.

Allt inleddes med glimten i ögat med citat från en Flashback-tråd med skitsnack om Sätra.

Vilka reaktioner har ni fått efter festivalen?

– Mycket positiva reaktioner. Folk har uppskattat att det hände någonting i Gävle och kanske framför allt att det inte var på Stadsbiblioteket utan just här i Sätra, sa Claes Wallgren.

Många som satt med under bokkaféet var även besökare under festivalen. Sara Hagström Andersson underströk publikens roll för festivalen.

– Det var en varm stämning hela veckan. Man bjöd på sig själv som publik.

Inför prisutdelningen gav vi några ledtrådar till årets pristagare, och en av dem var att en av pristagarna är van med fina priset. Vi syftade på Sara Hagström Andersson, som 2013 utsågs av Svenska Akademien till årets bibliotekarie.

Är du mätt på priser nu?

– Man blir aldrig mätt på priser, sa Sara Hagström Andersson och lyfte fram att det var roligt att få dela kulturpriset med flera.

I vår rapport från invigningen av litteraturfestivalen konstaterade vi också att ”Sätra litteraturfestival säger någonting tänkvärt om förhållandet mellan centrum och periferi i kulturlivet. Centrum och periferi finns i förhållandet mellan stad och land, men avståndet existerar även inom städerna. Under en vecka i oktober får Sätra stå i centrum för Gävles kulturliv.”

Får festivalen en uppföljning?

– Ja, det hoppas jag! sa Bakhtiar Rahim.

*

LÄS MER: Här får Gävlebocken brinna

Bebisar skapar möten över gränser