Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Serien står inte för sig själv

/

Stieg Larssons Millenniumtrilogi som serieroman? Tja, varför inte? Eller rättare sagt: Varför då?

Annons

Tro inte att jag har något emot serier, tvärt om. Många serier är mina bästa vänner. Jag kan dock inte frigöra mig från tanken att det här är ett sätt att än en gång slå mynt av den formidabla (och välförtjänta) succén med Stieg Larssons trilogi. Fast valet av manusförfattare och tecknare tyder ändå på att det är en seriös satsning.

Det är fantastiskt väl tecknat och naturligtvis serier för vuxna. Men jag har oerhört svårt att gripas av berättelsen. Jag tror att det delvis beror på att den här versionen knappast står för sig själv, jag tycker den kräver att man har läst böckerna eller åtminstone sett filmerna för att ha något utbyte. Nu har jag både läste böckerna och sett de svenska filmversionerna, men jag tycker ändå inte om det här.

Ni som har varit med ett tag minns serien Illustrerade klassiker där pärlorna ur världslitteraturen kokades ner till en serietidning. Jag var själv en flitig läsare och många av serieversionerna gjorde mig nyfiken på förlagorna så jag läste dem också. Och det är klart, kan serieversionen av Millenniumtrilogin få folk att läsa böckerna (det finns förstås många som inte har läst dem) så är det gott och väl.

Men serieversionen är i alla fall inget för mig.

Anders Wennberg

Mer läsning

Annons