Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Själens apotek i Färnebo

Själens apotek. Ett oas för drömmar. En kraftkälla för demokratin.

Annons

Det finns många vackra sanningar om bibliotek.

I dag inviger Österfärnebo sitt nya.

Det är inte bara färneboborna som gläds. Varje nytt offentligt bibliotek bör firas som en manifestation för demokrati och kulturell välfärd.

Särskilt just nu, när delar av det vi kallar Kultursverige omärkligt växer in i en diffust halvprivata eller öppet privatägda zoner. Alla är inte lika tydliga som Sven Harry Karlsson som gör en kopia av sitt eget hem när han ska visa konst för allmänheten.

Det är just i biblioteken den här frågan har landat som hårdast, framför allt sedan Nacka kommun i våras tog beslut om att lägga ut driften av sina sex bibliotek på entreprenad. Men vem ska egentligen få äga ett bibliotek? Ett bokförlag? En religiös sekt? Nacka har engagerat hela Sverige och än är inte affärerna avslutade.

Den senaste tiden har två böcker, med fokus på bibliotekens framtid, kommit. Den ena med hälsning från Kungliga biblioteket, som ger ut antologin ”Finns biblioteken om tjugo år? ”. Här finns förstås det vanliga bibliotekskramandet, men också en del tankeväckande resonemang – inte minst för politiker och kulturtjänstemän, till exempel i Gävle, som har ett biblioteksbygge framför sig om sisådär tio år.

Flera av författarna är överens om att de stora arkitektoniska landmärkenas tid vid det laget redan är förbi. Stora hus för stora bokbestånd kommer att upplevas som en sorts restlager när de nya böckerna kommer direkt i elektronisk form och många av de gamla redan är scannade.

En annan välkänd spådom för framtiden är att de idag rätt tysta bibliotekssalarna kommer att göras om till en sorts upplevelsecentra. I antologin presenteras Svensk biblioteksförenings egen undersökning om detta. Den visar att detta är politikernas baby, mer än medborgarens. 85 % av politikerna gillar tanken på ett mera händelserikt bibliotek, men bara 45 % av allmänheten.

Den andra boken är egentligen två: Rasmus Fleischers vackert inbundna ”Boken” och ”Biblioteket”. Fleischer, som driver den inflytelserika sajten Copyriot , visar också han hur gränsen mellan privat och offentligt blir allt otydligare i bibliotekssammanhang. Han önskar att biblioteksansvariga ska larma mer kring de här frågorna och inte, som nu, gå näringslivets ärenden, till exempel i utlåningen av e-böcker, där företagen bestämmer begränsningar och ekonomi. Han påminner om hur privata intressen styr inköpen – idag är det oftast Adlibris eller Bibliotekstjänst (som ägs av riskkapitalbolag) som förser biblioteken med förslagslistorna.

I själens apotek står inte tiden stilla – tvärtom. Och i dag öppnas ännu ett rum för tankens frihet.

Grattis Österfärnebo!

Mer läsning

Annons