Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Stadsbiblioteket stå 50 år till?

/

Nu fyller Stadsbibliotekets byggnad 50 år! Ska Stadsbiblioteket stå i 50 år till? Det undrar Conny Persson.

Annons

I oktober 1962 öppnades portarna till det nya stadsbiblioteket, ritat av Kaj Sucksdorff och som inredningsarkitekt Tord Kempe.

Den 25 november 1962 skedde invigningen av det då nya biblioteket.

Weste Westeson, före detta länsbibliotekarie, har i en föredömligt intressant bok: ”Gävle Stadsbibliotek 100 år – På väg mot framtiden”, skildrat Stadsbibliotekets historia.

I dag, 50 år efter invigningen av Stadsbiblioteket, råder en pinsam tystnad om eventuell utbyggnad/nybyggnad av Stadsbiblioteket i Gävle. Detta gäller såväl från politiskt håll som från allmänhet. Sorgligt men sant. Kanske borde även bibliotekets organisation uppmärksammat 50-årsjubileet på ett mer offentligt sätt.

Biblioteksforum – Gävle biblioteks vänförening – är den förening som mest aktivt arbetat för en utbyggnad/nybyggnad. Under lång tid har planer på utbyggnad/nybyggnad diskuterats. Alliansen föreslog under 2011 utbyggnad/nybyggnad medan majoriteten i kommunstyrelsen ville avvakta centrumplanens samordning och förslag.

Inget parti har utbyggnad/nybyggnad på agendan. Varför?

Detta i en situation och tid där vi alla konstaterar att arbetslösheten ökar, att skolutbildningen i Gästrikland/Gävleborg ligger på en nivå som är bland de lägsta i landet och sjuknivåerna är oroväckande höga. Om inte enbart detta vore nog för en kunskapens infrastruktursatsning så lägger Högskolan i Gävle ner en stor del av den humanistiska utbildningen. Ska vi bli ett kunskapens u-land?

Nåja – så farligt är det nog inte men tillräckligt allvarligt för att i samband med Stadsbibliotekets byggnads 50-årsjubileum höja ett varningens finger! Biblioteken tillhör kunskapens infrastruktur och borde ses som en mycket viktig investering för Gävles framtid. Under en lång rad av år, över nio år och fyra månader, då jag var chef för stadsbiblioteket, fick jag ständigt påtala de brister byggnaden i sig var förskaffad med efter 50 års nyttjande.

Lagom till 50-årsjubileet av byggnaden pågår intensiv planering för att musikbiblioteket skall flytta in i det redan trånga stadsbiblioteket under 2013.

Det jag hade önskat av en 50-årsjubilerande byggnad hade varit ett tydligt förslag om utbyggnad/nybyggnad av ett nytt Stadsbibliotek/Kulturhus i Gävle. Detta innan byggnaden fyller 100 år.

Var står ni kulturpolitiker i denna fråga?

Conny Persson

Annons