Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skilsmässobestyr på Skillinge teater

/
  • ”Rut och Ragnar” har premiär på Skillinge Teater på midsommarafton. Skådespelarna Katarina Zell (även teaterchef) Anders Granström samt dansarna Risa Larsen och Melody Putu från Skånes dansteater spelar Rut och Ragnar.

Svenskarna gifter – och skiljer – sig allt oftare. I Kristina Lugns underfundiga pjäs firar ett åldrande par att de äntligen ska gå skilda vägar. ”Rut och Ragnar” har premiär på Skillinge teater på självaste midsommarafton.

Annons

Jack White, tidigare ena halvan av duon White Stripes, och hans fru Karen Elson bjöd nyligen in sina nära och kära till skilsmässoparty i Nashville. I stället för att sörja ville de nyseparerade tu hedra den tid som varit. Kristina Lugns pjäs ”Rut och Ragnar”, som spelas på Skillinge teater på Österlen i sommar, inleds också den med stor separationslycka. Rut och Ragnar har äntligen sagt ja till att skiljas ifrån varandra efter ett långt äktenskap.

Christian Tomner, som står för regin, har funderat över skilsmässan som den sista vuxenriten.

– Det är som att kontrasten mellan drömvärlden och den riktiga världen är väldigt burdus i dag. Det verkar som att den enda rit som finns kvar som gör oss vuxna är skilsmässan. Drömmen om giftermålet, om all lycka som ska upplevas, lever i ungdomsvärlden. Att bli vuxen är att inse misslyckandet, att lära sig att leva med det som gör ont, säger han.

Nu är det inte alla som ser skilsmässor som ett misslyckande. I höst kommer antologin ”Happy happy – en bok om skilsmässa” i vilken författarna och antologiredaktörerna Maria Sveland och Katarina Wennstam har låtit kända skribenter berätta om hur de kommit stärkta ur separationer.

– Visst kan man se det som en möjlighet att skilja sig, tillstår Christian Tomner. I vår föreställning har tanken att skilja sig fötts av Ragnars otrohet. Det är en tankelek, de provar leken att skilja sig. Och medan Ragnar väljer det klassiskt manliga, att fly in i något nytt, så har Rut ett behov av att söka sig själv.

Och trots lekfulla skilsmässobestyr – bohaget ska delas, skilsmässofotot ska tas, tid bokas in för svekmånad – så pågår en inre kamp i Lugns uppbrytande par. Det svåraste att dela upp, inser Rut och Ragnar, är minnena och drömmarna.

– Vi lägger så fruktansvärt mycket i giftermålet, jaget blir ett vi och det är den största kärlekshandling man kan göra. Sen börjar man undra var finns jag i det vi:et? Rut i pjäsen tror att för att få äktenskapet att fungera så måste någon part lägga ner sina egna ambitioner, säger Christian Tomner.

Skilsmässorna har ökat stadigt de senaste åren, visar Statiska Centralbyråns tabeller. Men ju längre två personer levt i nöd och lust, desto mindre blir tendensen att upplösa de äktenskapliga bojorna.

Hur det går för Rut och Ragnar, vårt par i Skillinge, återstår att se under sommarens tragikomiska teaterkvällar i Skillinge.

Lisa Boda

Mer läsning

Annons