Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skvorecký – viktig men okänd

En av de viktigaste, men förbluffande okänd.
Olof Kleberg minns ­Josef Skvorecký.

Annons

Josef Skvorecký är nog ett namn som få svenskar känner igen. Många andra tjeckiska författare har fått större genomslag i Sverige – Milan Kundera, Ivan Klíma, Ludvík Vaculík. Ändå var han en av de viktigaste.

Häromdagen dog han 87 år gammal, i sitt andra hemland Kanada, vilket GD har uppmärksammat i en notis. Han var aktiv in i det sista.

Men hans litterära berömmelse var över femtio år gammal. Han slog igenom 1958 med romanen De fega, som han egentligen skrev nära tio år tidigare men som censuren släppte igenom först då.

Av misstag, visade det sig. För från kommunistpartiets rättrohetssektion kom dundrande kritik. Boken visade vissa ungdomars beklagliga dekadens, där fanns inga positiva hjältar.

Nej, det fanns det mycket riktigt inte. Skvoreckýs inspiratör var Hemingway. Huvudpersonerna är några unga män som gillade jazz och tjejer och som inte deltog när Tjeckoslovakien befriades av ryssarna 1945.

Boken konfiskerades – Skvorecký själv klarade sig undan med att få publiceringsförbud. Fram till i mitten 1960-talet, då det kulturella tövädret öppnade för en hel flod av bra filmer och romaner. Skvorecký kunde ge ut böcker igen – på svenska finns Saxofonen och Lejonungen, humoristiskt och avslöjande om vardagen i ett ideologiserat samhälle.

När Sovjet krossade Pragvåren 1968 begav sig Skvorecký och flera andra av de ledande författarna, som Kundera, i exil. Andra, som Klíma och Vaculík, stannade kvar.

Skvorecký slog sig ner i Toronto i Kanada, där han fortsatte att skriva. Men hans allra viktigaste insats var att skapa förlaget 68 Publishers som under hela ockupationstiden tryckte utsmugglade manuskript av författarna i hemlandet – och som sedan smugglade tillbaka böckerna.

Många översattes också till engelska och spreds till större publiker. Detta bidrog till att det lilla landet i Europas centrum och förtrycket av dess kultur inte blev bortglömt.

Mer läsning

Annons