Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakta den heliga kon!

Symfoniorkestern i Gävle är en helig ko som de troende till och med är beredda att höja kommunalskatten för att få behålla.

Annons

Lagmannen Tomas Attorps, vice ordförande i Symfonikernas Vänförening, påstår liksom många andra att orkestern har stor betydelse för Gävle och att "kulturen lockar hit människor och bidrar till samhällets ekonomiska utveckling". Det är ett vanligt argument för att motivera att Gävle har 20 gånger mer symfoniorkester än genomsnittssvensken! Det finns nämligen 5 kommunala symfoniorkestrar vår andel motsvarar 20 procent. Gävles befolkning är en procent av Sveriges befolkning och därmed har vi alltså 20 gånger mer symfoniorkester än alla andra! Men var finns bevisen för att orkestern "bidrar till samhällets ekonomiska utveckling"? I sitt arbete som lagman godtar Attorps säkert inte sådana svepande försvarstal utan kräver vattentäta bevis i rätten. Så, Tomas Attorps, var är bevisen? Gävle har högst arbetslöshet, lägst utbildningsnivå, en av Sveriges sämsta företagsklimat mm, vilket skulle kunna tolkas som att symfoniorkestern tycks ha helt motsatt effekt på Gävle än vad förespråkarna hävdar!
Det finns enkäter som undersöker människors och företags motiv till att flytta till och etablera sig i en ny stad. Kultur kommer långt ner på den listan! I första hand gäller att det finns arbete, bra boende, bra skolor etc, kultur hamnar långt ner på listan! Varför skall vi då höja kommunalskatten för att behålla en symfoniorkester som väldigt få bryr sig om?
Jämför med den upmärksamhet som Gefle IF och främst Brynäs IF drar till sig! Publikmässigt är till och med GIF överlägset symfoniorkestern! Symfoniorkestern har en årlig publik på cirka 25.000, vilket motsvarar tre fulla hus på Läkerol Arena...
De båda dragplåstren GIF och Brynäs får också ett visst stöd från Gävle kommun, men de är långt ifrån beroende av det. Där handlar det mer om att Gävle kommun hakar på deras framgångar. Varför kan inte symfoniorkestern arbeta på samma sätt och låta dem som är intresserade av "kulturen" ta ett större ekonomiskt ansvar för verksamheten? Om symfoniorkestern är ett sådant stort dragplåster borde sponsorerna stå i kö för få att vara med på triumfvagnen... Som det är nu sponsrar Gävles skattebetalare varje konsertbesökare med minst en 1000-lapp! Tänk tanken att stödet till Brynäs skulle vara lika stort, då skulle vi verkligen behöva höja kommunalskatten!
Det var ett misstag, enligt min uppfattning, att bygga konserthuset, men nu står den fula byggnaden där och då skall den användas. Tyvärr verkar symfoniorkestern vara mer en ekonomisk belastning för konserthuset och definitvt ingen kassako!
Lägg ner symfoniorkestern och satsa i stället på det som verkligen bidrar till samhällets ekonomiska utveckling! Skolan till exempel!

Torbjörn Edlund

Mer läsning

Annons