Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp fångarne loss!

För ett tag sedan gästföreläste jag på Personalvetarprogrammet på högskolan. Gick därifrån glad och lätt i sinnet.

Annons

Hade mött en pigg och upplivande grupp studenter, de flesta kvinnor. På tröskeln till en hård arbetsmarknad för akademiker med dryga studielån.

Vi kom in på de myter som styr våra föreställningar om arbetsliv och samhälle, icke minst i vår X-region, djupt inne i en radikal strukturomvandling.

En sådan är myten om att full sysselsättning är ett politiskt mål. Men så är det inte. Det målet är avvecklat sedan länge. Politikerna, inklusive ”Lövet” (S), kan ju inte skapa full sysselsättning, vad de än påstår. Befinner sig hälften av den totala befolkningen i sysselsättning – that´s all.

En annan myt är den att den normala anställningsformen är den fasta och trygga. Men det normala tenderar bli den tillfälliga och otrygga anställningen, arbetsplatserna befolkas alltmer av löshästar. In och ut-arbetskraft. Hoppjerkor.

Ytterligare en myt hävdar att det är varuproduktionen, industrin, som är ekonomins ledstjärna. Men det är en backande sektor med stadigt minskande arbetskraftsbehov. Vi rör oss mot den skorstenslösa ekonomin.

Så länge som vi är myternas fångar kan politikerna fortsätta att försvara den förkättrade ”arbetslinjen”. Tvinga ut människor i förnedring typ Fas 3 och andra djävulska påfund. Fast alla vet att det bara är på låtsas och bortkastad tid.

Men inte vågar makthavarna släppa fångarna loss – och deras inneboende kreativitet. Ta bort alla verkligheten mörkande arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Friställa alla handläggare, forskare och konsulter som har sin utkomst från arbetslöshetsindustrin. Tillförsäkra de anställningslösa en ovillkorad grundtrygghet.

Det kommer inte att ske. Ofrihet skall råda. Tummen i ögat på alla utan anställning.

Lasse Ekstrand

Mer läsning

Annons