Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollbe letar vidare i Gamla Gefle

/

Annons

Tidigare i våras publicerades en debattartikel där en rad lokalhistoriker och andra med intresse av lokal litteratur slog larm om ett hårt klimat för böcker av lokalt intresse. Det är inte bara svårt att få ge ut dem – det är också svårt att hitta kanaler så att de når läsare.

Lokala böcker ges ändå ut, om än under knappa förhållanden. Barbro Sollbes skrift ”Gamla Gefle i yngre dagar”, som markerar att Gillet Gamla Gefle i år firar 50 år, är inte direkt någon lyxutgåva. Men så är det också innehållet som är det väsentliga.

Gamla Gefles äldre historia är i fokus i denna tredje skrift från Barbro Sollbe om stadsdelens förflutna. Bildmaterialet är rikt, även om kvaliteten på bilderna ibland lämnar mer att önska. Barbro Sollbe kilar runt i gränderna och låter oss som hastigast hälsa på människorna i Gamla Gefle. Ibland stannar hon till för längre presentationer av namn som Pär Lindblad, Staffan Lindén, Karolina Själander och Svarta damen.

Gamla Gefle är en liten stadsdel, ändå finns det mycket att berätta, konstaterar Barbro Sollbe. Hon avslutar med orden: ”Även efter denna min tredje skrift om Gamla Gefle finns mycket kvar att berätta om. Det gäller bara att fånga upp historierna i tid.” De gamla minnena blir äldre för var dag som går.

Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons