Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta tag i det, högskolan!

Lars Ekstrand tycker att Barbro Sollbe förenklar demokratin. Och får svar direkt.

Annons

De kinesiska studenternas egen plastmormor i Gävle, Barbro Sollbe, serverar oss (GD 26/7) en riktig solskenshistoria. Man rörs nästan till tårar. 

Den handlar om studenten Wei som när han skriver in sig vid Högskolan i Gävle lider av hundskräck och inte kan simma. Dessutom skygg och rädd för repressalier, fostrad i diktaturens Kina. 

Men i Gävle blir det rena total make over för samme gosse! Han klappar numera jyckar och han simmar. Förstår vad demokrati är. 

Vad man ska dra för slutsatser av denna sedelärande anekdot om lille Wei från fjärran land, som beskyddande, om än en smula von oben, klappas på huvudet av mormor Sollbe? 

Den bistra verkligheten på Kungsbäck med utbrett fusk och undermåliga kunskaper i engelska – glöm den!

Det finns ju så mycket annat och viktigare än studierna och hur de sköts.

Så gör som lille Wei.

Kom till Gävle och bli av med din hundskräck. 

Rötmånaden är här.

Lasse Ekstrand

Nej, glöm inte de kinesiska studenternas i många fall undermåliga engelska, som är en av flera anledningar till att en del av dem fuskar!

Ta tag i det i stället, högskolan! 

Hur kan högskolan år efter år ta hit ungdomar från andra sidan jordklotet, ungdomar vars föräldrar betalar dyrt för att ge sina barn en bättre framtid, utan en seriös koll av elevernas språkkunskaper redan i hemlandet? Det finns ett urvals- och testsystem på deras hemmaplan, men det är välbekant att det erbjuds genvägar för dem som kan betala. 

Kina är ett land där korruption visserligen bekämpas – ett par kinesiska borgmästare avrättades för inte så länge sedan för mutbrott – men har en lång tradition både i offentlig och privat sektor. Betyg, intyg och tillstånd kan köpas och mellanhänder kan bestickas. Därför måste högskolan ta ansvar för ett eget och finmaskigare nät.

Det har varit diskussion i Gävlepressen om detta tidigare. Högskolan anlitade en svensk advokatfirma, som inte kunde utreda vad som överenskommits på kinesiska i Kina, och så sopades ärendet under mattan. Jag fick ett mejl från en av de kinesiska studenterna: ”The principle of högskolan had a meeting with us yesterday. They suggested us to say like ’I don’t know anything’ to the journalists. I don’t like that, I prefer they to tell the truth.”

Den som har behov av att bygga upp sitt ego genom att i spalterna håna en 77-åring som känner för – och tycker om – de här ungdomarna, må för allt i världen fortsätta med det.

Men stötta gärna ungdomarna!

Barbro Solbe

Mer läsning

Annons