Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för mig!

/

Annons

Avsked kan vara stressande symboliska.

En rygg som försvinner längs vägen. Tågdörrarna som går igen. Planet som lyfter mot blått.

Men hur säger man adjö till en läsekrets?

Hur slutar man som kulturredaktör på en tidning som Gefle Dagblad?

I dag, fredag, är min sista dag på den här stolen.

På måndag väntar ett nytt uppdrag, som Hälsingetidningars chefredaktör och ansvariga utgivare.

Det var inget enkelt val. På Gefle Dagblad har kulturredaktionen en stark ställning, läsekretsen är engagerad och debattglad, och bland medarbetarna finns vassa pennor, som är slipade på många olika vis.

Men att få ansvara för fyra, sinsemellan mycket olika, dagstidningar i Hälsingland (där jag bott i mer än 20 år) var en oemotståndlig utmaning. Mediebranschen är i stark rörelse. Den lokala journalistiken får fler och fler kanaler att kommunicera via. De närmaste åren kommer att vara oerhört viktiga, i vissa fall avgörande, för lokaltidningarnas framtid – oavsett om de når läsaren på papper eller ej.

Mycket talar för att kultursidorna får en starkare roll i framtiden. Här ligger en viktig del av opinionsmaterialet, här förmedlas perspektiv och fördjupning, sammanhang och identitetsprövningar. Det är tankegods som kommer att värderas upp när mediebruset ökar.

Så här långt ner i spalten, alldeles som slutet närmar sig, skulle det sitta fint med ett snyggt citat, kanske rentav en slutreplik från en pjäs. Det finns många att välja på i kulturredaktionens välstoppade bokhyllor, kan jag lova. Men jag tänker inte falla för frestelsen att släppa in Shakespeares eller Strindbergs ödesmättade tonfall.

Jag skriver i stället: Tack alla ni som finns i det stora rum vi brukar sammanfatta som ”kulturens”.

Alla ni tusentals läsare som varje dag har tagit del av debatt och kritik, historia och nutidsspeglingar på de här sidorna. 

Det är ni som har haft huvudrollen.

Mer läsning

Annons