Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brecht och nytt till våren på Folkteatern

/

Våren är snart här, i alla fall för Folkteatern i Gävle som blickar framåt och ställer frågor om hur framtiden skapas under kommande säsong, med hjälp av såväl Brecht som nyskrivna pjäser.

Annons

Det handlar om våra förhoppningar inför framtiden och hur vi kan påverka och förändra framtiden, frågor som väckts hos Folkteatern i mötet med deras publik, förklarar de i ett pressmeddelande.

Och i tre olika nya uppsättningar bearbetas alltså detta.

Dramatikern Anders Duus, vars pjäs "Nu är du Gud igen" spelades på Folkteatern 2012, har skrivit "Jag kommer härifrån" speciellt för Folkteatern och den handlar om Jenny som lämnar sitt krisande Stockholmsliv för att återvända till platsen där hon växte upp och ställer frågor om just uppväxten och platsens betydelse och vad det innebär att lämna och komma tillbaka. Premiär 8 februari, teaterns konstnärlige ledare Michael Cocke regisserar.

På repertoaren i vår finns också återigen Bertolt Brecht. Hans "Heliga Johanna av slakthusen", om maktkampen i kaosartade slakthusområdet som sätter solidariteten på prov och också Johanns tro på den goda människan på spel, regisseras av meriterade Malin Stenberg som bland annat arbetat på Stadsteatrarna i Stockholm och Göteborg, Dramaten och Folkteatern i Göteborg. Premiär 1 mars.

Michael Cocke regisserar också pjäsen "Kärleken är fri" som är en del av ett nationellt projekt som Folkteatern ingår i tillsammans med Rädda barnen, Länsstyrelsen i Östergötland och Stockholms universitet om hedersvåldsproblematik. I "Kärleken är fri" av Gertrud Larsson, Nasim Aghili, Malin Lagerlöf, Melissa Delir och Arkan Asaad fokuseras på vad som händer när unga hindras från att själv välja kärlek, när de blir kontrollerade och bortgifta och, i värsta fall, riskerar sitt liv. Och även om det är flickorna som är mest drabbade är också pojkarna offer – och förövare. Föreställningen, som också har ett HBTQ-perspektiv, spelas i först hand för ungdomar i Stockholm, Malmö och Göteborg men några föreställningar ges också i Gävleborgs län. Premiär 15 maj.

Dessutom har mellanstadieföreställningen "Hemligheter" nypremiär i mars.

Mer läsning

Annons