Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I väntan på pengarna...

/

Annons

Min äldre kollega här på kulturen, han som följt Folkteatern sedan den gick i kolt höll jag på att skriva, men sen 1983 i alla fall, har länge tyckt att dagens teater ligger i träda, att de inte syns alls, kort sagt han saknar Peter Oskarsons förmåga till driv som en garant för en engagerande teater.

Jo, han kände sig tvungen att skriva en krönika om det också, i fredags.

Så, när jag blir inbjuden till Folkteatern på ett snack om framtidens, nåja, de närmaste säsongernas, repertoar släpar jag med mig honom (se ny krönika här intill!).

Det första man noterar med en enda blick på teaterchefen Michael Cocke och teaterkommunikationsstrategen Marcus Hellsten är likadana bekymmersrynkor i pannorna – detta innan en enda fråga har ställts – det andra man konstaterar är att teatern befinner sig i en bisarrt trängd situation:

Finns det en framtid efter den nya kulturutredning som läggs fram på torsdag?

Hur blir det med pengarna från landstinget, som bestäms senare i februari?

Folkteaterns framtid är smärtsamt beroende av båda besluten. Därför kan inte Michael Cocke svara på min skönandliga fråga om han har något drömprojekt och var, på vilken scen, han då skulle vilja göra det. Men varför så osynlig då?

– Det blev lite mycket förra året med Elektrauppsättningarna, jag måste få en tid att ägna mig åt teatern.

Sakta men säkert avslöjar han och Marcus i stället idén, påbörjad i december, om ett samarbetsteaterprojekt mellan Sofiedalsskolan och Stenebergsskolan, med upprinnelsen i de främlingsfientliga händelserna där i höstas.

Om jag ska vara ärlig så krävdes det två kulturskribenter för att dra det ur dem och Michael Cocke är försiktigast även här:

– Vi vet inte hur det går med våra pengar än, vi måste avvakta olika beslut. Men rektorerna på båda skolorna är positiva till idén.

Vi(l)dare planer är sommarteatern i Järvsö som i år blir föreställningen ”Jerfsölif” med texter av Ninne Olsson och regi av Olle Törnqvist, stor musikalisk roll spelar ”Järvsöbandet” Engmans Kapell.

– Den ser vi fram emot, ler Michael Cocke som arbetat med Ninne Olsson på Musikteatergruppen Oktober.

– Det är en annan sorts process, inte en berättelse från A till Ö. Ninne älskar ju musik och att skriva sångtexter, hon skriver en om dan!

Närmast på Folkteateragendan står emellertid ett seminarium, 14-16 februari, kring arabisktalande dramatik. Tillika ett heldagsseminarium mellan teatrarna i Gävle, Falun och Uppsala, ska ni slå ihop nu, liksom väl tidningarna, undrar vi:

– Jag vet inte vad man skulle tjäna på jättestora enheter, svarar Michael Cocke.

Nä. Därför fortsätter man planerna på en premiär med ett hittills okänt verk av Birgitta Egerbladh i februari 2010 och i stället för programpunkten ”Framtidstro” drar man i gång ”Scenkonst i förändring” – finns det något gömd symbolik i detta?! – i april i år, med teman som ”communityteater” (vanliga människors berättelser hittar till den professionella teatern) och gäster som America Vera-Zavala.

Drömprojektet då, tjatar jag:

– Nej, tyvärr, jag kan inte svara på det just i dag, om några månader kanske...

Mer läsning

Annons