Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tranströmer besöker elever i Rinkeby

/

Äntligen Tranströmer, äntligen en poet. Årets litteraturpristagare får en lite annorlunda Nobelvecka. Men det uppskattade besöket i Rinkeby vill han inte missa.

Annons

Den största skillnaden i år är den traditionstyngda Nobelföreläsningen på onsdagskvällen. Tomas Tranströmer har efter sin stroke på 1990-talet stora talsvårigheter och hans hustru Monica har i många år varit en länk till omvärlden. Hans senaste diktsamling, ”Den stora gåtan” (2004), skrev han efter sin stroke, men de senaste åren har musiken varit hans främsta uttryck, i form av pianostycken för vänsterhänta.

I Börssalen blir det bland annat pianisten och tonsättaren Roland Pöntinen, Gustaf Sjökvists kammarkör och operasångerskan Jeanette Köhn som står för den så viktiga klassiska musiken – Tranströmer själv nöjer sig den här gången med att lyssna. Skådespelarna Krister Henriksson och Kristina Adolphson kommer att läsa ett urval av Tomas Tranströmers texter.

De tydligaste minnen som Nobelpristagarna får med sig från veckorna i Stockholm brukar vara luciafirandet på Grand Hotel och mötet med åttondeklassarna på biblioteket i Rinkeby. I år hittar man ingen litteraturpristagare på Grand Hotel, Tomas Tranströmer trivs bäst i hemmet på andra sidan vattnet, på Södermalm.

En Nobelvecka kan rymma hur många åtaganden som helst och Tomas och Monica Tranströmer försökt hålla varannan dag i kalendern tom, för en chans att samla kraft. Till exempel får Nobelmiddagen hos kungen och drottningen troligen stryka på foten. Men besöket i Rinkeby hör till det han inte vill missa.

– Rinkebyskolan är ett sådant fint initiativ med en lång tradition av litteraturpristagare på besök. Elevernas arbeten intresserar och inspirerar författarna, så även Tranströmer, berättar Anna Tillgren, PR- och informationsansvarig på Albert Bonniers förlag och samordnare under årets Nobelvecka.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons