Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trög start för Kulturarvslyft

/

Omkring 1 200 långtidsarbetslösa hoppades regeringen få ut i Kultursarvslyftet redan i år. Hittills har ansökningar för 321 personer kommit in.

Annons

Digitalisera Lantmäteriets analoga flygbilder, fotografera Moderna museets samling, uppdatera Ljusdals kommuns konstregister eller inventera skyddsvärda träd i skogarna kring Jönköping.

Det är exempel på olika jobb i några av de 79 ansökningar om pengar från Kulturarvslyftet som än så länge har kommit in till Riksantikvarieämbetet.

Arbetet ska utföras av lönebidragsjobbare, samtliga långtidsarbetslösa med funktionshinder, en grupp som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

Precis som fackförbundet DIK (akademikerfacket för kultur och kommunikation) befarade redan i höstas tar det tid att få igång regeringens satsning, vilket gör att en del av de statliga pengarna riskerar att frysa inne. Många ideella föreningar och institutioner som inledningsvis varit entusiastiska har blivit besvikna när de förstått att projekten kräver medfinansiering från deras sida.

Riksantikvarieämbetet har gått ut med information bland annat till alla kommuner och till kyrkans stift med förhoppning om att de avsätter budgetpengar till olika projekt inom Kulturarvslyftet i höst.

Mer läsning

Annons