Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunt svar om varför Kulturskolan bröt med Gunhild Carling

/
  • Gunhild Carling har hamnat i blåsväder efter kontroversiella uttalanden från hennes bröder. Bland annat har Kulturskolan i Gävle sagt upp samarbetet.

KOMMENTAR: Kulturredaktör Kristian Ekenberg om hanteringen av Gunhild Carling-gate och hur obekväma åsikter har blivit en anledning att ställa in gig.

Annons

Annonserna om kommande evenemang får numera tas med en nypa salt. Sjukdomar och seg biljettförsäljning kan vara orsak till inställda kulturevenemang, men nu kan vi addera även misshagliga åsikter till listan.

Den senaste tiden har vi fått flera exempel på avbokningar efter att kontroverser har fått arrangörer att dra öronen åt sig.

I Gävle har Kulturskolan brutit samarbetet med Gunhild Carlings band, efter att det har framkommit att familjemedlemmar som medverkar i bandet har uttalat sig kritiskt mot ett planerat flyktingboende i Höganäs. Restaurangen All Star ställde in ett framträdande av humorgruppen Alla mina kamrater, som sedan imploderade helt och upphörde att existera. Anledningen var att de inte tagit tillräckligt avstånd från komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson som berusad i deras podcast hotade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg med sexuellt våld.

LÄS MER: Kulturskolan i Gävle bryter med Gunhild Carling

Vilka åsikter en artist har, eller om denna inte tillräckligt tar avstånd från andras åsikter, har plötsligt blivit en anledning att riva kontrakt.

Svenska Dagbladets Adam Svanell skrev en rolig artikel i vilken han listade de personer som ännu inte tagit avstånd från ”Kringlan”; till denna exklusiva och krympande skara hör terroristen Abu Bakr al-Baghdadi och komikerns marsvin som fortfarande ”gullar” med ”Kringlan”.

Ett annat exempel är pressen som SVT har utsatts för efter att ha gett två av tv-världens prestigeuppdrag till kändisar som anses ”polariserande”. Programledaren Gina Dirawi, som är årets julvärd i tv och operasångerskan Malena Ernman, som ringer in det nya året på Skansen.

Anledningarna till att dessa två anses kontroversiella, är att den förra är muslim och att den senare har blivit en profil i den antirasistiska kampen.

Att nätets troll skulle grymta var inte oväntat, men även seriösa publikationer har dragit märkliga slutsatser. Som Expressens ledarsida, som är liberal och som därmed borde värja sig för alla former av åsiktsregistrering. I en satirisk ledarartikel anklagas de nämnda profilerna samt journalisten Lena Sundström och programledaren Lina Thomsgård för att ha vänsteråsikter.

Det är intressant att antirasism anses vara en vänsteråsikt, men det riktigt intressanta är hur dessa personers eventuella åsikter är relevanta för de uppdrag som de har fått. Vad jag kan erinra mig kommenterade Arne Weise aldrig det dagsaktuella politiska läget när han tände ljuset på julafton, och så länge Gina Dirawi inte går utanför de plattityder som julvärdarna brukar söta julmusten med är det väl irrelevant var hon av Expressens ledarredaktion tolkas ha sin hemvist politiskt.

I fallet Gunhild Carling är det beklämmande att ta del av det som har kommunicerats kring vad det är som har fått Kulturskolan i Gävle att bryta samarbetet. Främst för att det är så tunt. Det finns ”en stor tveksamhet” kring brödernas agerande, säger kulturchefen Kajsa Ravin i ett pressmeddelande, och de har ”varken kunnat få bekräftat eller kunnat avfärda” uppgifterna som har förekommit.

Ett annat argument som lämnar mer i övrigt att önska är kulturskolechefen Joakim Lindblads svar till GD att Gunhild Carling själv borde ha hört av sig till Kulturskolan om frågan, efter att tidningar i Sydsverige börjat uppmärksamma bandet. Vi får härmed hoppas att alla framtida samarbetspartners är varskodda om kommunens bristande omvärldsbevakning och för säkerhets skull själva bifogar relevanta länkar.

Men det är ju ni i media som ringer och utkräver ansvar, kanske någon läsare invänder.

Ja, men att media ringer betyder automatiskt inte att den som lyfter på luren måste två sina händer. Efter flera dagars betänketid lyckas Kulturskolan och kommunen inte ge ett bättre svar än att det finns ”tveksamheter”.

Det är en mycket lös grund för att vidta en så drastisk åtgärd som att bryta ett samarbete.

Jag har medvetet lyft fram exempel här på åsikter som anklagas för att vara allt från högerextrema till pk-vänster för att understryka att det inte handlar om att försvara vissa åsikter, utan ifrågasätta om dessa åsikter är relevanta i sammanhanget.

Gävle Konserthus chef Örjan Hans-Ers fick också en fråga om Gunhild Carling och hennes bröder rörande en konsert på Konserthuset, men svarade att Sverige inte har åsiktsregistrering och att han nöjer sig med en försäkran om att konserten inte kommer att ha ett politiskt budskap.

Låt oss hoppas att den slutsatsen är giltig även i framtiden.

*

LÄS MER: Frågetecken kring samarbete med Kulturskolan

Mer läsning

Annons