Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlåningen av e-böcker­ skjuter i höjden

/
  • Bibliotekens utlåning av e-böcker till läsplattor har ökat kraftigt.Foto: Scanpix

På bara två veckor hade Stockholms stadsbibliotek 1 000 utlån av Zlatanbiografin i e-boksform, att jämföra med 20 lån av den tryckta boken under samma tid.

Annons

Enligt det avtal biblioteken har i dag finns ingen fysisk begränsning för hur många e-böcker de kan låna ut, däremot blir det ökade e-boksintresset ekonomiskt kännbart. För varje utlånad e-bok betalar biblioteken 20 kronor till distributören vilket gjort att vissa bibliotek tvingas sätta tak.

– Vi har haft en spärr på 450 lån per kvartal. Kanske skulle vi kunna ligga på 600 om vi hade haft en budget avsatt för det, säger Tomas Bengtsson, bibliotekschef i Lidköping.

Även Steve Jobs biografi och Jan Guillous ”Brobyggarna” lånas flitigt som e-böcker. Enligt Svensk Bokhandel har bibliotekens e-boksutlåning mer än fyrdubblats på ett år. Men trots det ökade intresset står e-böckerna fortfarande för en försvinnande liten del av den totala utlåningen, på Stockholms stadsbibliotek knappt en procent.

Den största begränsningen för e-boksutlåningen är ändå utbudet. I dag finns blott cirka 4 500 svenska titlar som e-böcker. Av dessa har biblioteken endast tillgång till drygt hälften. Förlagen bestämmer själva och är medvetet återhållsamma.

När det gäller just e-böcker ser Magnus Nytell, ansvarig för den digitala utgivningen på Bonniers, biblioteken som konkurrenter till återförsäljare som exempelvis Adlibris. Handgreppen för att köpa en e-bok är i stort sett de samma som att låna den på biblioteket, påpekar han. I båda fallen kan läsaren sköta allt hemifrån sin dator.

– Den ena e-boken kostar 150 kronor, den andra är gratis. Biblioteken är jätteviktiga för läsandet, vi vill dem allt väl, men konkurrensförhållandet blir konstigt.

Mikael Petrén på Stockholms stadsbibliotek har hört förläggare tala om biblioteken som ”ett lagligt Pirate Bay”.

– För mig är det konstigt. Om man tar bort ett e-bokslån kan man inte säga att det automatiskt blir en försäljning i stället.

Mer läsning

Annons