Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackert och raffinerat

/

Det är i ditt huvud det finns. Daniel Miltons bildvärld är till delar hinsides. Genom att måla på bearbetade bilder får han en overklig djupverkan, som ger fingret åt den psykologiska realismens dimensioner.

Annons

Det är surrealistiska scener som pågår, kanske i din granne, kanske i dig, fördolt, alltmedan världen tar sig fram som vanligt, kravlandes.

Daniel Milton är omöjlig att kategorisera. Hans gestalter vandrar ut och in i bilderna, obekymrade om genrer och tekniker. En människa brinner, oberörd. Någon lämnar rummet, i alla möjliga bemärkelser. Här finns en konstnär som vill utforska (och trotsa) de villkor som ögat vill tvinga på världen. Den som följer med blir rikligt belönad.

I flera målningar finns scener från konstgallerier i bakgrunden, ibland med andras konstverk som en sorts klangbild. Det är som om Daniel Milton vandrar förbi också den konstnärliga upphovstanken. Var går gränsen mellan ett konstnärsskap och ett annat?

Än en gång har Centralgalleriet presenterat en vacker, raffinerad utställning. Här syresätts Gävles konstliv med både ödmjukhet och konsekvens.

Gå dit och andas.

Mer läsning

Annons