Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världen i fokus under konstvåren

/

Stilbildande amerikaner, foto från Mellanöstern och sovjetisk mytologi. Det finns all anledning att se bortom de stora svenska namnen på landets konsthallar i vår.

Annons

Edvard Munch 150-årsjubilerar och i Oslo uppmärksammas han på snart sagt varje institution. Här i Sverige står Thielska för den enda större Munchutställningen.

Välkända nordiska namn finns det ändå gott om i den svenska konstvåren. Moderna museet storsatsar på Hilma af Klint –av utställningskuratorn Iris Müller-Westermann framlyft som Sveriges svar på just Munch. Waldemarsudde visar Bruno Liljefors tillsammans med samtida naturfoto och i Göteborg är Helene Schjerfbeck huvudperson på Konstmuseet.

Men vid sidan av de stora affischnamnen väntar samtidskonstnärer från hela världen på att upptäckas i vår. Bildmuseet i Umeå har i flera år satsat på internationell konst. I vår vill man genom det kvinnliga fotografkollektivet Rawiya visa oss andra bilder från Mellanöstern än de vi är vana vid, samt ge en inblick i vad Sovjet betytt för Lettlands konst.

I Stockholm har Magasin 3 tagit hit Mika Rottenberg, New York-baserad konstnär vars surrealistiska videoinstallationer visar kvinnor med udda kroppsdelar, som extremt långt hår, långa naglar eller enorma muskler. I fabriksmiljö tillverkar kvinnorna saker som smink och våtservetter. Rottenberg är född i Argentina och uppvuxen i Israel och har visats på bland annat Tate Modern, MoMA och Whitneybiennalen.

För den som vill dyka ner i den amerikanska samtidskonsten finns fler chanser i vår. Louisiana viger hela säsongen åt amerikansk konst och museets stora popkonstutställning vandrar därefter vidare till Moderna museet. Bruce Nauman, ett av de främsta konceptuella amerikanska namnen, tar plats på Göteborgs konstmuseum, inte minst med de texter i neon som blivit hans signum.

Kanadensiska Janet Cardiff har gjort flera mäktiga ljudkonstverk; senast i höstas hördes hennes installation utifrån ett körstycke från 1500-talet på Historiska museet. I vår har besökare på Vandalorum i Värnamo chans att upptäcka henne och den tyska kollegan George Bures Miller.

Elin Viksten/TT Spektra

Mer läsning

Annons