Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem var hon?

/

Agnes von Krusenstjerna föddes den nionde oktober 1894. Modern Eva kom från den mäktiga släkten Hamilton. Fadern Ernst var officer.

Annons

 Hans olika befordringar styrde familjens liv: några år efter Agnes födelse flyttade de till Visby, för att 1901 hamna i Gävle när Ernst utnämndes till överste vid Hälsinge regemente.

Familjen bodde på Staketgatan 1 och tillhörde toppen av Gävles societet: inte minst för att morbror Hugo Hamilton var landshövding. Hamiltons plågades av ärftlig psykologisk sjukdom och redan som tonåring drabbades Agnes av depressioner.
Von Krusenstjernas flyttade till Stockholm 1909, när Ernst gick i pension. 1917 debuterade Agnes med ”Ninas dagbok”, som 1918 följdes av ”Helenas första kärlek”. I början av 1919 var hon inlagd på Solna sjukhem. Agnes åkte in och ut på mentalsjukhus under hela livet.

1920 mötte hon den fjorton år äldre David Sprengel. Hennes familj vägrade acceptera valet, men Agnes gifte sig med honom och förlorade därmed kontakten med familjen. Sprengel vårdade henne och hjälpte hennes skrivande. Han hade ett mycket stort inflytande på Agnes författarskap.
I och med bokserien om Tony, som publicerades 1922-24, nådde Agnes en större läsekrets. Riktigt omtalad blev hon i och med böckerna om fröknarna von Pahlen, vars skildringar av den kvinnliga sexualiteten var oerhört uppseendeväckande i 1930-talets Sverige. Debatten om von Pahlen-böckerna kom att kallas ”Krusenstjernafejden”, men sträckte sig i själva verket utanför Agnes författarskap. Den handlade om diktens etiska ansvar.
Samtidigt med bokserierna gav Agnes ut ett antal novellsamlingar och fristående romaner. Diktsamlingen ”Nunnornas hus” utkom 1937.
Agnes sista romanserie ”Fattigadel” bestod av fyra böcker, varav den första gavs ut 1935. I dem gjorde hon upp med familjen, barndomen, tiden kring sekelskiftet samt adeln och dess kvinnosyn. Hon planerade en femte del, men färdigställde den inte. Hon dog i cancer 1940.

Mer läsning

Annons