Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satte ner fötterna

Annons

Gävleborna satte ner fötterna, och uttryckte stort missnöje över att Gävle kommun ville bli årets kulturhuvudstad. Efter den snöpliga sortin är det enkelt att skylla på dåligt självförtroende och ”jantelag”. Sanningen är nog en helt annan: nämligen att människor är förbaskat trötta på all ytlighet och allt trams som kommunens politiker och tjänstemän så ofta hänger sig åt. Är det inte bockflottar och rosa bockballonger som skämmer ut oss gävlebor så är det allehanda tävlingar som man så gärna lägger ner tid och pengar på.

Anledningen är sannolikt att sådana uppgifter kan vem som helst syssla med – det torde inte krävas någon högre kompetens. De stora och viktiga frågorna som rör gävleborna överges inte sällan för alla de roliga och trevliga.

Jag vill minnas att stadens parker blev föremål för en rejäl översyn för några år sedan. Anledningen var inte i första hand- som jag då trodde – att gävleborna skulle få uppleva en vackrare inramning av sin stad, utan skälet var att en tävling hade utlysts bland landets kommuner. Tänk så fantastiskt det vore att få glassa i medierna efter en sådan tävlingsvinst! Jag förstår Öströms längtan och lidelse. Så tillfredsställd han skulle bli om Gävle blev kulturhuvudstad.

Nu är cirkusen över för denna gång, och jag hoppas innerligt att vi som bor i Gävle utan tjusiga och glättiga fasader kan få tillgång till de kulturpengar som (åtminstone i tävlingstider) verkar dyka upp i kommunens dunkla budget. Gläd oss med generösa bidrag till de kulturarbetare som normalt ”inte finns” - de som helt enkelt inte har råd att leva på sitt arbete.

Det är en stor mängd konstnärer, teater- och varietégrupper och musiker som förtjänar ett betydligt bättre stöd än vad som hittills har erbjudits. I väntan på medborgarlön kan kommunen ta sitt ansvar. Pengar finns ju...

P E Wedin, Gävle

Mer läsning

Annons