Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket mottagande!

/
  • Emelie Åström, Timmy Jonsson, Bobo Bäckström, Nina Morin, alla studenter på högskolans Design och Träteknik, samt Markus Degerman från designgruppen Uglycute. Bakre raden från vänster Konstcentrums chef Anna Livion-Ingvarsson, Ann-Sofie Hartzén, kursansvarig samt studenterna Chatrine Jonsson, Emelie Englund och Simon Gustafsson.

Ibland kan man undra lite över vad det är för jobb man hamnar på i den bransch vi kallar kultur. Som i går när jag kallades till Konstcentrum för att bevittna en ny... reception.

Annons

Reception? Kan en sådan se ut på så många olika sätt? Jo, det kan den.

Särskilt som det handlar om en lokal där man ställer ut konst. Då ska det gärna vara en smula fräckt. Eller framförallt lite annorlunda. Okonventionellt. Det har det blivit på Konstcentrum.

Man har tagit hjälp av Design och Träteknik vid Högskolan i Gävle, Som bekant ligger den i Silvanums lokaler. I princip, om än inte bokstavligt vägg i vägg med Konstcentrum. Markus Degerman från designgruppen Uglycute har också varit med i samarbetet. Studenterna som går andra året av tre har gått in i arbetet med stor entusiasm. Och det har varit en jobbig men rolig tid.

Vad behövs i en reception för en konstlokal? Ytan är ju inte så stor, då själ man för mycket utrymme från konsten. På den relativt lilla ytan ska det finnas arbetsplats och receptionsdisk. Och så ska man kunna visa att här säljs böcker och andra ting som har med konsten att göra. Och så ska man kunna slå sig ner med en kopp kaffe, eller bara för att bliga i en katalog.

Sittplatsen är kul, på samma ställe som det där den svarta soffan stod finnas nu ett slags byggsats med bord och stolar. Enkelt kan man sätta ihop åtta bord till ett slags blomliknande runt, former som ger ett hål i mitten. Inte riktigt som ett runt bord, men nästan. Fräckare än ett runt och mer utmanande än det lite trista som stod där förr.

Och snyggare skulle jag vilja säga. Stolarna, et slags pallar mer, är som borden i miniatyr. De kan också enkelt sättas samman till en lång soffa, eller snarare en långbänk. Liksom borden kan sättas samman till ett långbord. Materialet var givet föra alla. 18 millimeters plywood i björk. Ljus, vaxad yta som tar upp det gamla skogsmuseets material framför andra. Träet.

Kul är hur man gjort arbetsplatser och receptionsdisk: Man har skruvat ihop väggarna med vingmuttrar. Praktiskt samtidigt som man öppet visar om hur man gjort. Studenterna här kallar det ”brutalism”. Varför inte?

Till de ytor som har med exponeringen av det Konstcentrum vill sälja har man inte använt sig av traditionella bokhyllor. Här i stället mer spännande lösningar, där böckerna syns väl. Och de olika planen och delarna är sammansatta med spännband. Kul också det.

Mer läsning

Annons