Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villebråd i en ny tid

/

I dag vet ingen vad som ska hända med Gävles högst belägna industrihistoria. Bebyggelsen som kallas Gävle strand trycker på, och utmanar ”Houcken”, som det står på gamla kartor. En annan ekonomisk idé har tagit över på Alderholmen.

Annons

Kranarna uppfördes under det tidiga 1930-talet. De tog vid efter Trötte Teodor, som var den ångdrivna lyftanordning som oändligt många Gävlebor dagligen jobbade intill i det tidiga 1900-talet. (En av alla dessa var Joel Hägglund, sedemera känd som Joe Hill.)

I dag står Aseakranarna där som gigantiska utrop över tidens och människans förändring. Produktionen har flyttat till länder på andra sidan de stora haven. De en gång så starka armarna sträcker sig mot tomheten.

Med industrisamhällets snabba avveckling följde en våg av ruinromantik, också i Sverige. Den störste inspiratören är ekonomhistorikern Jan Jörnmark, som skapat en stor samtidstrend genom att samla tusentals bilder av övergivna platser på sina hemsidor och sina böcker. Jan Jörnmark försöker fånga ögonblick av tillväxtsamhällets obönhörliga förstörelse av det gamla. Han gör det inte bara i Sverige, utan världen över.

En mer problematiserande inställning till samma fenomen har etnologen Robert Willim, forskare och etnolog som skrivit den nätpublicerade boken ”Industrial cool – om postindustriella fabriker”. Han försöker förstå hur platser som den här förvandlas, från produktion till konsumtion. Allt färre människor i Västeuropa har numera en omedelbar relation till industriarbete. Övergivna fabriker är snarare något som leder tankarna till upplevelser och estetik. I rosten inryms kaféer, museer, äventyrscentrum.

Den här romantiska fascinationen inför den industriella miljön kallar han ”industrial cool”. De människor som far världen runt för att fotografera övergivna platser benämner han ”coolhunters”.

För coolhunters är Aseakranarna en sorts villebråd.

För andra är de gamla vänner.

Som för Lasse Halvarsson som har tagit de här bilderna.

Mer läsning

Annons