Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wei – en av många droppar i havet

/
  • Mao, min Mao? Barbro Sollbe skriver om den demokratiska nyttan med utbytesstudenter

Han var oerhört rädd för hundar (men ansåg att de smakar gott), kunde inte simma och vågade inte försöka. Han var en av de första kinesiska studenterna vid högskolan i Gävle och en produkt av en rätt befängd påverkan i hemlandet.

Annons

Vi kan kalla honom Wei, ett vanligt namn. Han var övertygad om att det fanns kinesiska agenter vid högskolan här, och därför vågade han inte kolla på de många anslagstavlorna för studenter som finns uppsatta i korridorerna – det skulle kunna stå något om falun gong, och någon agent skulle kunna se honom läsa det och rapportera i Kina att han gjort det...

Wei var lite feg men inte alls dum i huvudet. Däremot var han ett åskådligt exempel på hur en totalitär regim kan smälla i landets invånare vad som helst; man kommer nästan att tänka på Nordkorea. Hur representativ han var kan jag inte avgöra. Som ny i Sverige och i västvärlden illustrerade han vad Staffan Skott skrev om Kina, fortfarande en enpartistat, i GD 13 juli 2012: ”I en mindre del av samhället, bland intellektuella, finns kunskaperna om det egna kommunistpartiets brott mot mänskligheten.” Fram till sina studier i Gävle hade han hört till den större delen.

Efter fyra, fem år här i staden hade han morskat upp sig, vågat klappa min grannes snälla gamla vovve, reflekterat över olika regimers förhållningssätt till medborgarna och skrivit sitt inträdesprov till en lantbrukshögskola i Beijing, där han avser att doktorera. Tillbaka till Staffan Skott: ”Kina satsar också mycket på att självt sända ut studenter till omvärlden. I sådana kontakter ligger kanske nyckeln till en positiv utveckling även på andra områden än det ekonomiska för världens största land.”

Olle Wästberg, senast chef för Svenska institutet, har konstaterat att många kineser som emigrerat till USA på senare år flyttat tillbaka. Det intressanta, skrev han, är vad som händer med Kina när människor, som fått leva i frihet, återvänder. ”Den stora svenska utvandringen medförde att var femte svensk emigrerade. Men var femte av utvandrarna återvände till Sverige – och förnyade vårt land: Moderna politiska partier, nya jordbruksredskap, postorderverksamhet och mycket, mycket annat kommer från svenskar som lärt sig i USA.”

Wei är en droppe i havet. Men av tillräckligt många droppar blir det ett hav. Därför är det viktigt att högskolan i Gävle ger nykomna studenter från bortre Asien någon sorts introduktion i att leva och studera i ett demokratiskt land. Desto snabbare torde de inte bara kunna tillgodogöra sig undervisningen utan också vänja sig att, exempelvis, studera högskolans anslagstavlor. I förlängningen påskyndas en positiv utveckling i världens största land.

Barbro Sollbe

Mer läsning

Annons