Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturarvsdag med återinvigning av kunglig bro

En kulturarvsdag på Laxön i Älvkarleby lockade många besökare i helgen. Det hela inleddes med att brassextetten Pontonjärerna spelade i officersmässens musikpaviljong under ledning av, Sören Sandström.

Efter det tog överstelöjtnant, Dag Eckerberg med sig besökarna på en guidad rundvandring bland minnesstenar, byggnader och militärhistoriska händelser på Laxön.

Vid en ceremoni inne i Turisthotellet återinvigdes Carl XIII:s bro efter den omfattande restaureringen 2018-19.

Där berättade Britt- Marie Strand från, Älvkarleby hembygdsförening och Henrik Tranberg, platschef, under reparationsarbeterna, om brons historia förr och om hur arbetet utfördes.

Riksspelman Robert Larsson från Björklinge spelade låtar av Viksta-Lasse och Byss-Calle och dagen avslutades med att en film av Sten-Georg Alsne om brons historik och reparation visades.

Arrangörer för Kulturarvsdagen var Pontonjärerna, Kamratföreningen Svea-ingenjören och Älvkarleby hembygdsförening med stöd av Turisthotellet och Älvkarleby kommun.

Nils-Olof Engberg

text & foto

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med GD Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel