Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturcentrum blir försenat

Efter nyår flyttar Kulturskolan till Nynässkolan.

Men planerna på ett kulturcentrum för unga skjuts på framtiden på grund av brist på resurser.

Annons

Kommunstyrelsen satsade förra året 150 000 kronor på en förstudie om att skapa ett kulturcentrum för barn och unga upp till 19 år.

Två konsulter anlitades och i september förra året presenterade de sin förstudie med namnet ”Kulturcentrum Gävle – bäst i världen”.

De föreslog att Nynässkolan skulle byggas ut för att förutom Kulturskolan även rymma Vasaskolans estetiska program.

Det nya kulturcentret skulle också rymma ett café som skulle vara öppet på kvällstid. Tanken var att skapa ett hus som skulle sjuda av liv och kulturaktiviteter för unga både på dagtid och kvällstid.

Men sedan förstudien presenterades har den ekonomiska krisen minskat kommunens ekonomiska utrymme.

– Nu får vi ta det i etapper. Den första etappen blir att Kulturskolan flyttar till Nynässkolan efter nyår, säger Kristina Thorell, kulturskolechef på Gävle kommun.

Under hösten ska Nynässkolan ljudisoleras. All Kulturskolans verksamhet utom dansen kommer att flyttas dit efter nyår. Enligt Kristina Thorell blir etapp 2 att försöka hitta former för ett samarbete med Vasaskolans estetiska program om gemensamma danslokaler. När det kan ske är ännu oklart. Till dess får Kulturskolans dansundervisning fortsätta att hålla till i Gamla Grand.

Ett fullt utbyggt kulturcentrum med café och kvällsöppna lokaler kräver att Nynässkolan byggs ut och detta skjuts nu alltså på framtiden av ekonomiska skäl.