Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturministern sågar museiförslag

Kulturministern är djupt missnöjd med Fastighetsverkets förslag till renovering av Nationalmuseum. Hon funderar på att låta en byggkonsult ta fram billigare alternativ.

– Det var inte riktigt det här vi hade förväntat oss, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Cirka 775 miljoner kronor kostar renoveringen av Nationalmuseum som Statens fastighetsverk presenterade förra veckan. Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) säger sig vara chockad över prislappen men också över att museet skulle vara stängt i nära sju år. Hon anser att förslaget är för dyrt och efterlyser alternativ.

– Jag säger inte att vi kommer att göra det, men kanske vore det intressant att höra vad en annan byggnadskonsult skulle komma fram till. Det får vi se, vi har väldigt mycket att diskutera.

Tycker du att Fastighetsverket har feltolkat direktiven?

– De har nog gjort det vi ville. Däremot har de under arbetets gång, inspirerade av byggnaden i sig, utvecklat sitt uppdrag, så kan vi kalla det, och det har naturligtvis påverkat tidsplanen. När vi haft diskussioner med dem har man talat om är att museet kanske skulle behöva vara stängt under 2011, inte fram till 2018. Det kom som en total nyhet för oss här på departementet.

Fastighetsverkets ansvariga ville på måndagen inte kommentera kulturministerns invändningar. Som jämförelse har man tidigare nämnt den pågående renoveringen av Neues Museum i Berlin, ritat av samma arkitekt som en gång gjorde svenska Nationalmuseum.

Byggnaderna är jämförbara även till ytan.

Renoveringen av Neues Museum beräknas ha kostat minst två miljarder kronor när museet öppnar den 16 oktober i höst.

För Nationalmuseum har kostnaden tidigare uppskattas till åtminstone 500 miljoner kronor.

– Andra har nämnt detta, vi har sagt att vi får se vad Fastighetsverket kommer fram till, nu måste vi ta fram andra alternativ. Fastighetsverket landar i ett förslag som mycket utgår från byggnaden i sig och inte från konstverkens behov.

Nationalmuseums chef Solfrid Söderlind efterfrågar inte bara en renovering utan även en tillbyggnad. Annars måste museet dra ner på sin verksamhet.

Vore inte det en enorm prestigeförlust för svensk kultur?

– Det vet jag inte, något förslag på tillbyggnad ingick ju inte i uppdraget till Statens fastighetsverk och i det förslag man nu lämnat kan man ju konstatera att det försvinner en del yta när man ska öppna upp väggar och göra byggnaden ljusare, det är säkert tilltalande på många sätt, men det var inte det vi önskade oss.