Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturministern tackade ja till inbjudan från GD:s chefredaktör – kommer till Gävle: "Snabbt och bra agerat av Bah Kuhnke"

I måndags bjöd chefredaktör Anna Gullberg in Alice Bah Kuhnke till Mittmedia och Gefle Dagblads redaktion. Under tisdagen tackade kulturministern ja till inbjudan. "Det är glädjande att kulturministern tar vår gemensamma utmaning på allvar och jag ser fram emot att få diskutera både våra utmaningar men också de lösningar vi ser", säger Per Bowallius, vd för Mittmedia.

Läs mer: "Bästa Alice, kom och besök oss på GD" – chefredaktören bjuder in kulturministern på Instagram

Dagens Nyheters artikel från förra veckan som handlar om att Gefle Dagblads ägare Mittmedia skulle planera en dramatisk neddragning av verksamheten med färre utgivningsdagar på sina papperstidningar och radikalt minskade redaktioner har väckt mycket uppmärksamhet.

Kulturministern Alice Bah Kuhnke ser allvarligt på situationen för de svenska medierna.

– Det här är oerhört oroväckande. Men det var som sagt inte nytt för mig att medierna i stort, och lokalmedia specifikt, står vid kanten av ett stup, sa Alice Bah Kuhnke till DN.

Därför valde Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg att bjuda in kulturministern till redaktionen för att diskutera kommande utmaningar i branschen och att ge en bild av hur tidningen jobbar med den lokala journalistiken i Gävle.

Under tisdagsmorgonen tackade Bah Kuhnke ja till inbjudan.

– Att samtala med journalister, ägare och med många andra om mediernas demokratibärande roll och hur den ska upprätthållas är en av de saker jag har ägnat och kommer vilja och behöva ägna mycket (!) tid åt. Det är en gemensam utmaning av största slag vi står i. Med andra ord vill jag förstås gärna tacka ja till din inbjudan och ser till att någon av mina medarbetare tar kontakt. Jag önskar dig en bra dag!, skriver kulturministern som svar till Anna Gullberg.

Chefredaktören ser nu fram emot mötet med kulturministern.

– Snabbt och bra agerat av Alice Bah Kuhnke att svara på vår inbjudan. Kul dessutom att svaret kom på Instagram. Gävle, med Gefle Dagblad och Arbetarbladet, är en bra stad att komma till för kulturministern, här finns alla de utmaningar vi står för i medierna samlade: den fortsatta digitaliseringen, presstödsfrågan och relationen med ett starkt Public Service. Vi som jobbar på Mittmedia hälsar henne varmt välkommen till våra redaktioner för att se verkligheten för den lokala journalistiken, säger Anna Gullberg.

– Det är bra att Alice Bah Kunke kommer. Jag hoppas att hon kommer att få träffa fler än bara chefer vid sitt besök i Gävle, säger Anna Höglund, styrelseledamot för Mittmedias journalistklubb i Gävle.

Läs mer: Uppgifter i DN om att tre av fyra journalister försvinner i Mittmedia: "Saknar substans"

Läs mer: Mittmedias huvudägare: Vi ger ut papperstidningar om tio år också

Läs mer: Öppet brev till kulturminister Alice Bah Kuhnke