Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpris till Ulf Ivar Nilsson

Författaren, journalisten och tecknaren Ulf Ivar Nilsson och slöjdaren Helena Hagström får landstinget i Gävleborgs kulturpris för 2009.

Landstingets nämnd för tillväxt och regional utveckling utsåg vid sitt sammanträde i går årets kulturpristagare och kulturstipendiater.

Totalt fanns nio förslag på pristagare och 61 stipendieansökningar att ta ställning till.

Ulf Ivar Nilsson får det ena kulturpriset för sin mångåriga gärning som författare, journalist och tecknare. Ulf Ivar Nilsson, i dag bosatt i Stockholm men tidigare Gävlebo och sedan många år medarbetare på Arbetarbladet, har skrivit nio böcker om Gävle och Gästrikland. I dem ”lyfter han på sitt personliga sätt fram fängslande händelser och människoöden”, enligt motiveringen. Han har ”under flera decennier inspirerat människor att ta del av Gävles och Gästriklands historia”, heter det vidare i motiveringen.

Den andra pristagaren heter Helena Hagström. Hon kommer från Vallsta norr om Bollnäs och är slöjdare och hemslöjdspedagog.

Kulturpristagarna belönas var och en med en bronsstatyett av konstnären Diana Andersson.

Kulturstipendierna går till följande personer: tonsättaren Martin Lysell, Gävle, manusförfattaren och estradpoeten Oskar Hanska, Göteborg, designstuderande Erik Annerborn, Stockholm, musikern och slagverkaren Petter Berndalen, Stockholm, textilkonstnären Marie Gunnarsson, Järvsö, och regissören och manusförfattaren Helena Brusell, Jättendal. Stipendiaterna får 20 000 kronor var.

Prisutdelningen sker i samband med landstingsfullmäktiges sammanträde i Bollnäs folkhögskola den 16 juni.