Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpriset till Bosse Byman

SANDVIKEN
Som 14-åring hade Bosse Byman sin första utställning. Året var 1947 och inspirationen fick han av den stora utställningen i Gävle året före.

Annons
56 år senare får han Sandvikens Kultur- och Fritids stora kulturpris på 25 000 kronor.
- Jag känner mig hedrad, säger Bosse lite blygt. Samtidigt blev jag överraskad när jag fick beskedet. Hade inte en tanke på att jag skulle kunna få det.
Bosse Byman har varit en samlare i hela sitt liv. En del av allt han sparat på sig visar han upp sommartid på Kvarnbacken i Storvik.
- Hade jag ett hus till skulle jag lätt fylla det också med gamla saker, skrattar Bosse. Det finns så att säga grejer lite här och där.

Gamla bilar
Det vi ändå förknippar Bosse Byman med är alla hans gamla bilar. Första bilen kom han över 1947 och det var en T-Ford från 1912.
- En raritet faktiskt, myser Bosse Byman. Det är bara en skåning och jag i Sverige som har den speciella Forden med mässingutrustning.
Ett tag fanns det faktiskt tre T-Fordar i Bosses alla garage. Enda problemet är att han aldrig hinner plocka ut bilarna under sommaren eftersom det är då som han har Kvarnbacken öppen.
Den verkliga rariteten är en Flander från 1911.

Enda i Norden
- Den enda som finns i Norden, säger Bosse stolt. Den hittade jag på en industritipp 1954 och den har jag som målsättning att renovera under vintern. Det tar sin tid.
Det brukar vara så när man har många järn i elden. Till slut hinner man helt enkelt inte med.
Nämndens motiveringen till kulturpriset lyder "att Byman under många år verkat som samlare och vårdare av det kulturarv som finns i Kvarnbackens prylmuseum. För hans mångåriga insats som samlare och vårdare av det kulturarv som finns i Kvarnbacken. Där hans entusiasm och stora glädje inför varje nyförvärv, stort eller litet, värdefullt eller till synes värdelöst, kommer besökarna till del."
Byman har lånat ut mängder av trevliga och speciella utställningsföremål till bland annat utställningen Den goda julen i gamla Stenhuset i Hammarby.
Kvarnbacken var till salu 1959. Bosse tände direkt.
- Men jag var inte betrodd att köpa stället, minns Bosse. I stället fick pappa köpa det och sedan har jag betalat det lånet.
Bosse erkänner också att hela släkten är samlare. Han vet heller inte hur många grejer han har.
- Eftersom jag bara samlar är det många privatpersoner som lämnar gamla saker till mig så att jag kan ställa ut den, säger Byman.

Öppet hus
I dag kretsar allt kring Kvarnbacken. Där har han varje sommar öppet hus och det mesta i veteranbilsklassen kommer varje tisdag.
- Det rör sig om minst 100 bilar varje tisdag och det är roligt, menar Bosse.
Kulturnämnden delar också ut sex priser på 6 000 kronor var till Henrik Modigh, 22 år och möbelarkitekt, Anna Jörgensdotter, 30 år, författarinna, Elvert Eriksson, 65 år, historiker, Sven Karlsson, 73 år, legendarisk SAIK-tränare, Lena Södercrantz, 50 år, konstnärinna och Berith Berglund, 60 år, hembygdsentusiast.
JÖRGEN LARSSON