Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturtips under Gävle Pride

Äntligen får Gävle en Pridefestival!
Gävle Pride pågår 11-14 augusti, full av intressanta programpunkter. Vi listar fem tips med kulturinriktning här intill.

Men man behöver inte invänta torsdagen för att fördjupa sig i Pridefestivalens frågor. Boken ”Min pappa Ann-Christine” är en bra start.

Gävle stadsbibliotek kommer under hösten, med start nu under Gävle Pride, att bygga ett program kring Ester Roxbergs berättelse om hur hennes far prästen Åke Roxberg vid 58 års ålder bestämmer sig för att bli kvinna. Allt avslutas i oktober med ett författarsamtal.

Boken kommer att delas ut gratis från och med torsdag så länge lagret räcker.

”Min pappa Ann-Christine” berättar om de komplexa känslor som ett barn kan uppleva när pappa blir en mamma. Den tolerans och vidsyn som man kan ha i teorin, när det gäller andra människor, sätts på prov när den når den egna familjen. Ester Roxbergs trygga varma famn i tillvaron, pappan, finns inte mer – han har ersatts av en ny främmande kvinna som heter Ann-Christine. Ändå är de under ytan fortfarande samma människa.

Gävle Pride bjuder på allt från filmvisningar till författarbesök. Här har vi valt ut fem kulturella programpunkter:

* Lunchpoesi med Liselotte Fluhr, torsdag 12.00

* ”Den längsta resan är resan inåt”, filmvisning och panelsamtal, torsdag 16.00

* Författarsamtal med fristadsförfattaren Ahmed Muhamed, torsdag 19.00

* Normkritisk visning av Fängelsemuseet, fredag 16.00

* Panelsamtal om ”Landet inuti”, Folkteaterns projekt om ”queera erfarenheter, storstadsnorm och landsbygd”, söndag 13.00

Läs mer: Hitta alla artiklar från GD Kultur här

Läs mer: Missa inte det senaste – följ GD Kultur på Facebook