Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen fick en hel tunna whisky

I går fick kungen en tunna Mackmyrawhisky.
Betyder det att Mackmyra är hovleverantör nu?
Nej, riktigt så enkelt är det inte.

Flera företag i vårt område kan stoltsera med titeln ”Kunglig hovleverantör”. Bland annat finns det stora riksvapnet på Läkerolaskarna, på Gevalias kaffe och Duros tapeter. Dessutom är Gysinge Centrum för byggnadsvård kunglig hovleverantör.

Hur blir man då det?

Jo, enligt stadgarna är det bara kungen och drottningen som kan utnämna någon till kunglig hovleverantör. Det krävs också att företaget levererar sina varor till hovet flera gånger och på hovets initiativ.

”Hovleverantörskapet grundar sig på att företaget levererar varor eller utför tjänster åt någon medlem av kungafamiljen. Ett företag som på eget initiativ levererar produkter till kungahuset blir inte av det skälet hovleverantör. Beställningen ska komma via hovet som givetvis betalar för sina varor” står det i reglerna för hur hovleverantörer utses.

I dag har närmare 130 företag rätt att använda stora riksvapnet och titulera sig kunglig hovleverantör. Allt från godisfabriker till bilfirmor finns på listan. Hur ofta man måste leverera saker till hovet för att få behålla benämningen beror av varans art.

Företag som har fått upprepade beställningar från hovet kan ansöka om att bli utnämnda till kunglig hovleverantör.

Om ansökan beviljas gäller utnämningen i tio år. Den kan dock när som helst dras in, till exempel om företaget misskött sin ekonomi eller på annat sätt förekommit i ofördelaktiga sammanhang.