Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungen nobbar inte folkdanslag

GÄVLEPå torsdag får Valbo folkdanslag träffa kungen.Tre personer från föreningen ska åka till Stockholms stadion för att ta emot en fana ur hans majestäts hand under firandet av stadens 750-årsjubileum.

Annons
- Det blir nog ingen svängom med kungen. Det faller nog utanför ramarna för vad man får göra. Då skulle vi nog bli haffade på väg ut från stadion. Men vi kommer i alla fall vara klädda i folkdräkt, säger Ove Simonsson, ordförande i Valbo folkdanslag.
Han fick beskedet för bara en vecka sedan, och han är fortfarande överraskad. I all hast har de fått välja ut vilka tre i föreningen som ska åka ner för att ta emot fanan ur kungens hand.
Det blir förutom Ove Simonsson själv även kassören Anna-Karin Molander och dansledaren Margareta Andersson.
Ove Simonsson ser helst att någon av dem tar emot fanan.
- Damerna bör få chansen, tycker jag. Det är ganska ofta männen som går fram i sådana här fall, säger han.
Anledningen till att de ska få en fana av kungen är att de ansökt om en svensk fana från Nationaldagsstiftelsen. En egen fana att använda vid representation utomlands.
Så förra veckan ringde det från Stockholm, och på torsdag får alltså folkdansarna träffa kungen.
Det blir andra gången. Även om kungen troligen inte minns det förra mötet.
- Vi dansade på Furuvik när det var kungabesök, men han behagade inte vrida näsan åt vårt håll. Det var det närmaste vi kom den gången, säger Ove Simonsson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159630
magnus.lundquist@gd.se