Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsbäck - ”hetast i Norrland”

Kungsbäck ligger i tiden. Länsförsäkringar söker finansiärer och hyresgäster till sitt miljardprojekt Svanen. Samtidigt letar kommunen föroreningar i Gavleån för att kunna anlägga en badplats i framtiden. Snart sätts också spaden i backen både för forskning och provsmakning.

Hur kommer Kungsbäck att se ut om alla planer går i lås? Gefle Dagblad har ritat in det som planerats i området på en karta. Förvandlingen blir tydlig. Det som nu är en grön kil in mot centrala Gävle, ett rekreationsområde med motionsspår, frisbeegolfbana, lummig grönska och öppna ängar och bara få byggnader förvandlas till kontor, hotell, bostäder, turistanläggningar, lagerlokaler och trafikled.

Örjan Josefsson är ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävle. Han tycker att vi ska vara rädda om den så kallade gröna kilen eftersom den gör att djur och natur kan ta sig in i stan.

– Börjar någon bygga finns det risk att det blir mer. Det pratas ju också om att bygga vid trafikplatsen Johanneslöt-Hagaström.

Örjan Josefsson funderar över om Kungsbäcksområdet alls behöver bebyggas. Han tycker att området vid Ersbo-Johannes hade varit ett bättre alternativ. Där skulle byggnationerna göra minst skada anser han.

– Jag är inte kunnig om vad som finns i det området men det är fel att bygga på öppna landskapsytor.

När han själv gått i Kungsbäcksområdet har han sett bland annat jorduggla och räv. Enligt uppgifter ska det också finnas salamandergölar vid Stenhammarsvägen men Örjan Josefsson misstänker att gölarna redan dränerats.

Naturskyddsföreningen protesterade mot Esri Nordens planer på ett huvudkontor vid Stora Vall. Byggnaden är utstakad nere vid åkanten där Esri S-Group vill ha huvudkontor i suterrängplan. Det skulle innebära att en del av de gamla träd som idag finns där måste avverkas. Dessutom påverkas frisbeegolfbanan och Hälsans stig.

– Huset kan byggas vid Röda Baracken, på andra sidan bäcken, i stället, föreslår Örjan Josefsson som anser det viktigt att bevara å-utrymmet.

I onsdags sa också tekniska nämnden nej till Esris kontor men bygg och miljönämnden har sagt ja.

Den planerade förlängningen av Västerbågen mer mot Regementsvägen vill han inte ha.

– Ny väg innebär mer trafik och det ingår i de nationella målen att minska utsläppen.

Vad tycker då våra kommunalråd om framtidsplanerna?

– Det här är det hetaste hörnet i Norrland, säger kommunalrådet Per Johansson ivrigt.

Han har nyligen varit i Norge för att prata E16 och han hoppas att Riks 80, som går förbi Kungsbäck, i framtiden förvandlas till E16 och ta bilisterna ända till Oslo. Men det är ett annat projekt. Nu handlar det om Kungsbäck och de konkreta planer som finns för området.

– Området ska ha verksamhet som Gävle har glädje av och som har glädje av Gävle. Det ska vara eller bli typiskt för Gävle. Det är ett ”annonsläge” vid R80, säger Carina Blank.

– Vilka verksamheterna blir vet man inte förrän de dyker upp. Planeringen handlar lika mycket om vad man vill ha som vad man inte vill ha i området.

Carina Blank nämner handel som en verksamhet man inte vill ha i Kungsbäck. Per Johansson berättar att en firma med kylanläggningar som redan finns i området, ska flyttas till Ersbo så att de kan expandera. Deras tunga transporter passar inte in i Kungsbäck.

– Det är kul för oss när vi får förfrågan från företag som Esri som inte har verksamhet överallt men vill vara i Gävle. Det attraherar besökare, säger Carina Blank.

Esri är ett GIS-företag som arbetar med programvaror för hantering av geografisk information. Att deras planer på huvudkontor i Kungsbäck och Stora Vall fått nej i tekniska nämnden tror Carina Blank inte stoppar deras planer på etablering. Men hon säger också att området längs bäcken är ett känsligt läge. Per Johansson sticker in att det har funnits byggnader precis där tidigare.

Men hur blir det med den gröna kilen? Båda kommunalråden blir tysta ett tag. Så plockar Per Johansson fram kartan och visar att den gröna kilen går fram till Myrängen med koppling till Valboslätten.

– Och Stora Vall ska vara en del av Boulognern.

Örjan Josefsson ifrågasatte om Kungsbäck måste exploateras. Frågan går vidare till kommunalråden.

– Det blir en varsam exploatering. Det är en bra fråga men det rör sig inte så mycket folk i området, säger Carina Blank.

Vad som blir byggt och inte återstår att se men i skogen där skyskrapan Svanen är planerad har redan Kinnarp byggrätt. Per Johansson tror också, precis som Örjan Josefsson nämnde, att det blir byggnationer söder om Johanneslöts trafikplats. Svanen både tror och hoppas de båda kommunalråden mycket på.

Men som Carina Blank säger:

– Det blir aldrig precis som man tänkt.

Klart är i alla fall att det blir förändringar i Kungsbäck i framtiden.