Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsberget satsar stort

SANDVIKENKungsberget storsatsar de närmaste tre åren.

Sammanlagt hoppas man kunna investera 21 miljoner kronor i bland annat nya nedfarter och liftar.
För en tid sedan sprack affären med den tilltänkta köparen av skidanläggningen, European Media Venture och entreprenören Patrik Lindehag.
Sedan dess har Kungsbergets framtid varit osäker. Vid senaste kommunfullmäktige påpekade anläggningens vd, Jonas Lundblad, att Kungsberget står vid en vändpunkt. Trycket på anläggningen har ökat samtidigt som man inte har resurser nog att göra nödvändiga investeringar. Förhoppningen var att en försäljning skulle ordna den saken, men så blev det inte.
Nu har Sandvikens Stadshus AB godkänt att Kungsberget får investera 15,6 miljoner kronor i år. Cirka 5,5 miljoner kronor kommer Sandvikens kommun, som är huvudägare, att tillföra. Resten kommer Kungsberget AB att ta av eget kapital - cirka tre miljoner kronor - samt genom leasingavtal och lån.

Investera sex miljoner
Under de kommande två åren planerar man att investera ytterligare sex miljoner kronor. Enligt anläggningschefen Stefan Alanärä räknar man med att Kungsbergets AB ska bidra med de pengarna.
- Om vår prognos för utvecklingen stämmer räknar vi med att ha 3,5 miljoner kronor över nästa år och 2,5 miljoner året därpå, säger han.
Det är inte en överoptimistisk prognos, anser han. Tvärtom.
- Vi har ökat vår omsättning starkt under de sista fyra åren. 20-25 procent varje år och prognoserna är fortfarande mycket goda. Vi kan se en positiv utveckling vad gäller utförsåkningen åtminstone under de kommande tre åren.
Stefan Alanärä påpekar också att Kungsberget i framtiden kommer att gynnas kraftigt av den planerade ombyggnationen av E4 från Uppsala och norrut. I synnerhet kommer det att stärka Kungsbergets positioner i jämförelse med en av de svåraste konkurrenterna, Romme i Borlänge.
- Det kommer att stärka oss mycket mer än vad man tror. Det innebär att från Stockholm kommer det till Kungsberget att vara en och en halv mil vanlig väg och resten motorväg.

En bra säsong
Den gångna säsongen hade Kungsberget 137 000 besökare. Det är bara några riktiga rekordsäsonger på 1980-talet som kommer upp i samma siffror.
Man har blivit rejält trångbodda under de senaste åren men i och med de pengar man nu lovats kan man inleda nödvändiga investeringar inför nästa säsong.
Det mest akuta är enligt Stefan Alanärä att ordna mer restaurangyta och mer värmestugor.
I backsystemet ska den västra och östra sidan av backen byggas ihop av en transportsträcka så att det blir enklare att ta sig från de båda sidorna av anläggningen. Snösystemet ska också förbättras. Dessutom vill man bygga ytterligare en nedfart öster om det befintliga skidsystemet och man letar just nu efter en begagnad stollift.
Hur mycket man kommer att hinna med vet inte Stefan Alanärä exakt. I och med att försäljningen sprack i sista stund har man mist viktig tid.
- Det är full verksamhet här nu.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se