Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsbergets snö kan smälta bort

Många skidanläggningar riskerar att få det kämpigt när temperaturen stiger och snön smälter bort. Kungsberget riskerar att bli helt snöfritt i framtiden.

En ny rapport från SMHI utgår från två framtidsscenarier. I det ena lyckas politiker få till internationella överenskommelser så att utsläppen av växthusgaser minskar. I det andra fortsätter utsläppen att stiga i samma takt som nu.

Oavsett scenario kommer antalet dagar med snö att bli färre, i Kungsberget liksom i hela Gävleborg.

– Båda framtidsscenarierna visar på en dramatisk minskning av snötäcket i hela länet, säger Johan Andreasson, hydrolog på SMHI som varit med och tagit fram rapporten.

LÄS MER: Redan nu åker de skidor i Kungsberget

Vid mitten av seklet, alltså runt 2050, uppskattar Johan Andreasson att perioden med skidföre i de södra delarna av länet kommer att vara hälften så lång.

I det pessimistiska framtidsscenariet, med fortsatt höga utsläpp, kan det vissa år bli barmark året runt i nästan hela länet. Men även med politiska överenskommelser ser det tufft ut för Kungsbergets del, med bara 40-80 snödagar om året under perioden 2021-2050.

Skidanläggningens platschef Martina Svensson har inte läst rapporten men säger att klimatförändringarna såklart är allvarliga.

– Vi är ju beroende av kyla och kallt väder. Men jag tror inte att en massa skidanläggningar kommer att få lägga ner, säger hon.

Martina Svensson kommer närmast från en anläggning i Norge där man börjat använda sig av en speciell sorts mikrofiberduk. Med hjälp av den isoleras snön vilket gör att den överlever sommarvärmen och kan användas igen nästa vinter. Så mycket som 65-70 procent av snön fanns kvar till säsongen efter.

– Den nya tekniken kommer att hjälpa oss, säger hon.

Johan Andreasson på SMHI påpekar också att även om medeltemperaturen stiger kan det fortfarande vara stora variationer mellan olika år. Det kan alltså bli riktigt kalla vintrar då och då, även om snötäcket minskar drastiskt över tid.