Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurderna dansar och ler

GÄVLE Lite tryggare och med ett litet större hopp om en framtid i frihet för det kurdiska folket. Med Saddam Hussein i säkert förvar i Irak dansade kurderna i Gävle på Stortorget i går.

Annons
- Det är en stor glädje. Tack alla svenska myndigheter, politiker och det svenska folket, som stöttat oss, sa kurdiska föreningens ordförande, Niaz Ahmed.
Han riktade också ett särskilt tack till Anna Lindh, som stöttade kurdernas kamp.
Nyheten om att amerikanska och kurdiska styrkor gripit den förre diktatorn i Irak spreds som en löpeld bland kurderna i Gävle, för en del redan på lördagen.
Dilan Karim, en av de som slöt upp på Storget igår, fick höra nyheten redan på lördagskvällen via kontakter med den grupp kurder som deltog i gripandet av Saddam Hussein. Men han fick det inte bekräftat förrän på söndagen.

Hans far har jobbat politiskt för kurdernas sak i många år, men avled i somras. Dilan beklagar att han inte fick uppleva den här dagen.
- Det har varit nattsvart i Irak i många år. Nu kan man se solen, säger Dilan Karim.
Och Shabnam Ibrahimi tolkar det som de flesta känner efter beskedet om Saddam Hussein hittats och gripits.
- Alla känner sig friare. 40 miljoner kurder har väntat på det här i flera år, säger hon.

Niaz Ahmed hörde nyheten på söndagsförmiddagen i kurdisk TV och blev lika tagen som alla andra.
- Vi bara skrek, hela familjen, säger Niaz.
Att den man som är ansvarig för så mycket terror och död bland kurderna nu är gripen är viktigt.
- Det betyder så mycket, både känslomässigt och politiskt, säger Niaz Ahmed
Han är själv född i Irak. Hans bror avrättades av Saddams regim, hans far fängslades och torterades och familjen tvingades fly till Iran, där de bodde i 18 år innan han kom till Sverige.
- Det finns inte en familj i Irak som inte har blivit utsatt för Saddams grymhet, säger Niaz.
Själv har han inte trott att Saddam skulle kunna komma tillbaka till makten. Men det betyder ändå mycket psykologiskt att diktatorn är gripen. De styrkor som slagits i hans namn och de som har sett Saddam som en hjälte kommer säkert att tappa en stor del av sin kamplust, och alla som fortfarande varit rädda för diktatorn kan andas ut.
Därför dansade kurderna på gatan igår och viftade med den kurdiska flaggan.

Det fanns många förslag på Stortorget i Gävle vad som borde hända med Saddam Hussein efter gripandet. Några tyckte att han direkt skulle gå samma öde till möte som så många av dem han dödat. Andra tyckte att han skulle stoppas tillbaka i den håla han hittades. Men de flesta tyckte att en det nu måste bli en rättegång. För Niaz Ahmed är det en självklarhet att den ska hållas i Irak.
- Han har gjort så mycket illa mot hela världen, men han ska stå till svars för de illgärningar han har gjort mot sitt eget folk.

Sven-Olof Ekman
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se