Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs om drogproblem

GÄVLE
Utbildning om alkohol och droger, stöd till verksamhetschefer och hjälp att hitta nytt jobb.

Det är tre saker som är på gång inom Delta, Omvårdnads projekt för att få ner sjukskrivningarna.
Fackrepresentanter, samtliga chefer och personalen på tre arbetsplatser, inom särskilt boende, hemtjänst och LSS, ska lära sig mer om hur man arbetar med alkohol- och drogproblem.

Upptäcka tidigt
Kjell Rapp, konsult i alkohol- och drogfrågor håller i utbildningen. Lär man sig upptäcka problem tidigt och vad man ska göra om en arbetskamrat dricker för mycket eller använder droger kommer sjukskrivningsdagarna att minska på sikt säger Stefan Westling som håller i Deltaprojektet. Han tror inte att problemen är större inom Omvårdnad än på andra arbetsplatser.

Stöd i yrkesrollen
Utbildningen har liksom en rehabsamordnare fått pengar från kommunledningskontoret för att kunna genomföras.
Tre chefer som arbetar på äldreboende, inom LSS och hemtjänsten ska i ett annat projekt få stöd i sin yrkesroll. Stefan Westling säger att undersökningar visar att arbetsledarna har betydelse för sjuktalen.
Ett tredje projekt startar i oktober. Det heter Utbildning, vägledning och arbete, Uva, och är ett samarbete med andra förvaltningar och arbetsmarknadsenheten.
I grupper ska långtidssjukskrivna få stöd och hjälp att hitta annat arbete. Ett 40-tal, de flesta från Omvårdnad, är anmälda hittills.
Sjukfrånvaron på Omvårdnad har det senaste året varierat mellan 16,8 och 20,5 procent. Lägst var frånvaron förra månaden.

ANNA BAGGE