Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt dansar sig fram genom livet

GD GRATULERAR

Kurt Sjödin är en lycklig man. Han har en härlig familj, han gör vad som faller honom in och han har råd med det. Till exempel att ge sig själv en ny bil i 75-årspresent.

– Per Pändel på Bilmetro ville sälja en ny Audi R8 till mig, men jag sa att jag nog skulle dö med min större Volvo. Då svarade han att det är bättre att dö med en Audi, och det slutade med att jag köpte den och behöll Volvon. Så kanske kommer jag att dö med båda två.

Nu är det inte mycket som talar för att Kurt kommer att dö på många år än. Han dansar sig fram genom livet och ser till att hålla sig i god kondition.

Men ni kanske inte ens vet vem Kurt Sjödin är.

Nå, Slangklämman då?

Just det, det är honom detta handlar om. En self-made man som var så bra på att göra affärer att han kunde dra sig tillbaka redan 1977, vid 43 års ålder, och mest bara ha kul tillsammans med sin älskade Wanja och döttrarna Pia och Jessica (så småningom även barnbarnen).

Kurt och Wanja har i princip levt livets glada dagar sedan dess. Sett till att familjekapitalet förvaltats väl, pendlat mellan lägenheten vid Södermalmstorg med utsikt över hela stan och det härliga lantstället på Norrlandet, rest och sett hela världen.

Kurt Sjödin föddes i Stockholm sommaren 1934. Han hade det inte så väl förspänt som barn, men det var inte så många som hade det på den tiden. Det var bara att kämpa på, och hade man framåtanda och goda idéer kunde man ta sig fram i efterkrigstidens Sverige.

Kurt hade båda delarna.

Han gick ut sin folkskola men nöjde sig inte med det. Han gick också en teknisk utbildning och läste psykologi och säljteknik. Hur han fick råd med det vete tusan, men han gjorde det.

Och när han som 21-årig grossist gav sig ut och reste landet runt för att försöka försörja sig var det med en produkt som knappast någon skulle försöka sig på i dag: en slangklämma med snäckskruv som var lite dyrare än andra slangklämmor på marknaden. 1:90 styck, jämfört med tolv öre som de gamla och etablerade kostade.

16 gånger dyrare.

– Jag kände mig som en modern revolverman, berättar Kurt. Min snabba sportbil var hästen, munnen var min revolver. Mitt liv handlade om att köra bil och att snacka för varan. Det var faktiskt mycket lustfyllt.

Alla återförsäljare kastade sig inte direkt om halsen på den unge handelsresanden. Hur skulle de kunna sälja så dyra slangklämmor?

– Men då svarade jag att om de sålde lika mycket av den nya som av de gamla så skulle de tjäna 16 gånger så mycket och dessutom få goodwill på marknaden eftersom mina var så mycket bättre.

Kanske var det psykologiutbildningen som gjorde susen, kanske var det säljarkursen. Det funkade i alla fall, och Kurt sålde sina slangklämmor över hela landet och satt om kvällarna på sitt hotellrum på Statt någonstans i Sverige och gottade sig åt sin intjänade provision innan han gick ner i restaurangen, tog en bit mat, rättade till slipsen och närmade sig dansgolvet.

Det var förresten där han träffade sin Wanja. Inte på Statt, men på ett köpcentrum i Luleå som lär vara Sveriges första och där det fanns en dansrestaurang på bottenvåningen.

Året var 1955, och charmören Sjödin spanade redan från början in kvällens läckraste tjej. Men hur han än försökte hann han aldrig fram att bjuda upp innan hon svävade ut med någon lokal förmåga. Kurt var färdig att ge upp, men då det till slut blev ”damernas” smög hon upp bakom honom, knäppte honom i nacken och sa:

– Hej, tuffing. Får jag dansa med dig?

Det fick hon. Och det tände till så gnistorna yrde över köpcentrets dansgolv.

De har dansat i 54 år nu, och det är inte bara ett uttryck. Båda två älskar verkligen att dansa, och det gör de så snart de kommer åt. Gärna ombord på en kryssare i exotiska vatten.

– Jag minns särskilt en resa i Thailand, Singapore och Malaysia där vi åt middag vid kaptensbordet med bland andra Mel Brooks med fru. Wanja och jag utnämndes till kryssningens bästa dansare. Tyvärr sjönk fartyget bara någon månad senare, och det solkade förstås ner det fina minnet en del.

Kurt har alltid haft en dragning till det exklusiva. Redan som 21-årig nybliven handelsresande såg han till att åka omkring i en exklusiv sportbil, och han lyckades överbevisa skattemyndigheten om att detta var en nödvändig del av hans image som en lite udda affärsman. Dessutom behövde han röra sig snabbt och säkert över hela landet.

Domstolsbeslutet som bekräftade detta kunde han visa upp år efter år när skattemyndigheten envisades med att ifrågasätta kostnaderna. Nu gäller inte det längre eftersom han satt punkt för sin försäljarbana, men slutat åka i sportbilar har han alltså inte.

Minnena är många från hans otaliga resor, både inom Sverige och ute i världen. Kanske har det blivit ett till nu i dagarna då han firat i förväg med ett par dagars fartfylld bilkörning på Nürburgrings nordslinga tillsammans med sin Wanja – som förresten skapat egna rubriker som 72-årig kroppsbyggare.

Själva födelsedagen firas tillsammans med dottern Pia med familj i deras nya Maxi 1300 i Marstrand.